Westerveld
Kind & Natuur
zondag12jun2016

Nieuwe slootjesexperts

De slootjesdag was een succes. We hebben 45 kinderen geteld. Al voor 12 uur kwamen de eerste kinderen aanfietsen met hun moeder. Veel opkomst uit Uffelte. De kinderen wilden weleens weten wat dat hier nou voor visjes waren waar ze tussen zwommen. Waren dat echt kleine snoekjes?

Tegen twee uur was het een drukke boel en natuurlijk werd er ook gezwommen. Het strandje loopt hier mooi geleidelijk af. Dus bij deze slootjesdag hoefden we de kinderen niet te helpen bij het vangen. Ze vingen twee soorten Keverlarven, Jufferlarven, Kokerjuffer, Waterspinnen, Rugzwemmers en Bootsmannetjes, Watermijten, Bloedzuiger, Kikkervisjes, drie soorten slakken, drie soorten Mossels waaronder een nieuwe soort, de Korfmossel. En visjes, te klein om te determineren. En die snoekjes? Dat waren Kleine Modderkruipers, een stuk of zeven.

Een mooie vangst. Alles in relaxte sfeer, de kinderen zelfstandig bezig, de ouders kletsend op een bankje, en wij hier en daar helpen, aanwijzen, uitleggen. Zodat de kinderen gaandeweg steeds meer oog kregen voor al die verschillende beestjes. En zo werden ze vanzelf 'slootjesexpert'.