Welkom bij IVN Westerkwartier e.o.

Geachte bezoeker,

Hartelijk welkom op onze website.
IVN Westerkwartier e.o. is een bloeiende vereniging en biedt u een scala aan activiteiten.
Op deze website leest u over ons; wie we zijn, wat we doen, maar vooral ook wat wij u te bieden hebben.
 

Nu eerst een korte kennismaking.

IVN Westerkwartier e.o. is medio 2019 ontstaan uit de samenvoeging van IVN Leek-Nietap en IVN Grootegast e.o.
IVN Leek-Nietap is opgericht in 1950 waarmee het dus 10 jaar ouder was dan de overkoepelende landelijke vereniging IVN.
IVN Grootegast e.o. was even oud als de landelijke verenigign en is ophericht in 1960.

Beide afdelingen waren actief in het mooie Groningse Westerkwartier met daarin de voormalige gemeenten Leek, Marum, Zuidhorn en Grootegast.
Het feit dat deze vier gemeenten per 1 januari 2019 zijn samengevoegd tot één nieuwe gemeente én het feit dat beide afdelingen elkaar al gedurende langere tijd goed wisten te vinden op het gebied van samenwerking in gezamenlijke cursussen en activiteiten heeft tot dit samengaan geleid.
Vanuit onze sterke lokale verbondenheid met en betrokkenheid bij het Groningse Westerkwartier gaan we nu namens IVN als één vereniging ook in gesprek met de lokale en provinciale overheden.

Ons ledenbestand bestaat o.a. uit actieve natuurgidsen, deels zelf opgeleid in een van onze regelmatig passerende NatuurGidsenOpleiding (NGO) of andere cursus. Zij zijn de ware ziel en motor van onze afdeling. Zij begeleiden de diverse publieksactiviteiten, zij maken deel uit van werkgroepen en ze organiseren thema avonden en cursussen (o.a. over vogels, planten, bomen).
Zij zijn onze ogen en oren voor wat betreft de Westerkwartierse natuur-, milieu- en biodiversiteitsbelangen.
Al deze mensen staan in wisselende samenstelling tot uw beschikking bij een keur aan activiteiten waarover u op deze website kunt lezen.
Wilt u meer over het wat, wie en hoe van onze afdeling weten, lees dan het
Basisverhaal van IVN Westerkwartier e.o.

 

Heel kort over het zuidelijk Westerkwartier

Het zuidelijk Westerkwartier is uniek met zijn coulissenlandschap. In dit gebied met zijn houtwallen en houtsingels, zijn pingo's en petgaten
bevinden zich schitterende fietsroutes.

Foto Catharina ArkemaOok zijn er de laatste jaren verschillende wandelpaden aangelegd om zo gebieden te ontsluiten die tot nu toe alleen bij Staatsbosbeheer en de lokale bevolking bekend waren. Deze wandelpaden zoals het Mellepad, het Pettenpad, 't Blôde fuottenpaad (blote voetenpad) en het Abel Tasmanpad liggen allen in natte gebieden, zodat vooral in natte perioden goed schoeisel (laarzen of zelfs blote voeten) gewenst is. Deze natte gebieden behoren tot een oud cultuurlandschap dat nu weer aan de natuur is teruggegeven.   Foto Catharina Arkema