IVN Westerkwartier e.o.
(Moes)tuinen
dinsdag14apr2020

Campagne: van zaadje tot slaatje

Van zaadje tot slaatje

 

‘Van zaadje tot slaatje’ is een mini moestuincampagne. Doel van deze campagne is kinderen in de thuissituatie te stimuleren een eigen slaatje te gaan kweken.

 

Waarom ‘Van zaadje tot slaatje’?

Scholen en kinderopvang/BSO zijn alleen open voor een klein aantal kinderen. Schoolmoestuinieren ligt stil, terwijl het groeiseizoen van start gaat. Veel kinderen krijgen online les en/of doen online activiteiten. Wij willen kinderen thuis een praktische en waardevolle moestuinervaring bieden: ‘Van zaadje tot slaatje’. Waarbij we kinderen helpen om op eenvoudige wijze in een paar weken tijd een eigen salade te kweken. In de eigen tuin, op het balkon of desnoods voor de vensterbank. Kinderen leren op speelse wijze zaaien, verzorgen, oogsten, bereiden en smullen!

 

Waar bestaat de campagne uit?

We maken korte, instructieve en vrolijke filmpjes voor kinderen. Twee keer per week verschijnt er een filmpje online.

Op www.ivn.nl/van-zaadje-tot-slaatje vind je naast de links naar de filmpjes ook allerlei ondersteunende informatie.

Iedere maandag komt er een nieuw instructiefilmpje online. Met daarin ook beelden uit de EMS film die later dit jaar in première gaat:  ‘De moestuin – een jaar rond met je handen in de grond’. Iedere donderdag reageren we op één of enkele vragen van kinderen.

 

Wanneer loopt de campagne?

De campagne is vanaf donderdag 9 april  online! In het eerste filmpje roepen we iedereen op met ons mee te gaan doen.

‘Van zaadje tot slaatje’ loopt in elk geval door tot begin mei. Waarschijnlijk gaan we door tot 1 juni.

 

Voor welke leeftijd is ‘Van zaadje tot slaatje’?

Met de filmpjes richten we ons vooral tot kinderen tussen 7 en 11 jaar. Maar eigenlijk kan iedereen die het leuk vindt aanhaken! We hopen stiekem op een heuse mini moestuinrage!

 

Wil je helpen?

We bereiken de kinderen vooral via ouders/verzorgers. En daarbij kun je helpen. Door in je eigen omgeving/ je eigen netwerk mensen enthousiast te maken voor ‘Van zaadje tot slaatje’. En hen op te roepen (andere) ouders/verzorgers te stimuleren mee te gaan doen. Denk uiteraard aan mensen in de kinderopvang en het basisonderwijs. Maar gebruik ook en vooral je specifieke, lokale/regionale/landelijke ingangen via welke je kinderen bereikt/ kunt bereiken.

 

Wie zit er eigenlijk achter?

Een aantal beroepskrachten van IVN regio Noordwest zet de minicampagne in korte tijd in elkaar. Daarbij wordt ‘Van zaadje tot slaatje’ ook onderdeel van de IVN actie Groenomtedoen, met iedere maandag de moestuindag! We stemmen nauw af met partners als Jong Leren Eten, ANMEC, EMS films en Humankind. Met vereende krachten en veel positieve reacties en steun van binnen en buiten IVN hopen we veel kinderen (en volwassenen) iets moois en waardevols te bieden in deze bijzondere tijd.

 

Vragen, suggesties?

Contactpersoon is Marc Veekamp, m.veekamp@ivn.nl.

Telefoon 020-6228115.Foto Catharina Arkema saladeFoto Catharina Arkema salade