IVN Westerkwartier e.o.
Biodiversiteit
Op
zaterdag29okt202220:00

Op ontdekking in de Nacht 29-10

De nacht ervaren in Lutjegast

Op zaterdag 29 oktober 2022 dooft Nederland massaal het licht tijdens de alweer 18e Nacht van de Nacht.
Ook in Lutjegast kan je in het donker op ontdekkingstocht.

Ga mee op ontdekking in het donker, prikkel je zintuigen en ervaar hoe donker, donker is. Dit kun je het beste doen in de geboortestreek van ontdekkingsreiziger Abel Tasman!
Stel je voor dat je net als Abel de weg moet vinden op enkel de sterrenhemel.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Op zaterdag 29 oktober organiseert IVN Westerkwartier e.o. een ontdekkingswandeling over het Abel Tasmanpad. Vanaf 19.30 uur is de inloop in het dorpshuis te Lutjegast, Kompasstraat 1a met een kopje koffie of thee.

Om 20.00 uur vertrekken we voor de tocht in het donker. Na afloop is er nog een kopje soep en een drankje in het dorpshuis!

Aanmelden graag, en wel bij Herman Woltjer; h.woltjer@home.nl.

Kosten:                  Leden IVN en kinderen tot 12 jaar gratis,
                                niet IVN leden € 2,50  (contant te voldoen !)


                                                -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

 

Bent u ook zo nieuwsgierig naar de nacht? Als mensen leven we bij de dag en zijn we niet gewend aan het donker. Als het donker is doe je de lampen aan of ga je naar bed om te slapen. De nacht is het grote rustmoment.

Toch speelt zich in de nacht een hele wereld aan leven af. De natuur stopt niet als de zon ondergaat. Het wordt donker. Soms zo donker dat je geen hand voor de ogen ziet. Maar soms ook, bij volle maan, is het in het open veld nog heel licht. In het bos en onder de bomen is het echte duisternis waar toch nog van alles leeft en beweegt.

Wij vinden het donker dan misschien wel eng en spannend. Onze ogen zijn nutteloos en waar moet je dan op vertrouwen. Heel veel dieren hebben het donker juist nodig om te leven. Slakken zijn echte nachtdieren. Ook egels gaan ’s nachts op pad om hun eten, bijvoorbeeld slakken, te verzamelen. Zij gebruiken hun neus om te ruiken waar het eten zich bevindt. 

De uil jaagt ’s nachts op dat muisje wat heel zachtjes tussen de blaadjes door scharrelt. Zij hebben van die mooie grote ogen, om in het donker heel goed te kunnen zien. Vleermuizen komen tevoorschijn als de avond valt en jagen dan op muggen en andere insecten. Zij gebruiken geluid om te jagen en vangen de echo hiervan op met hun grote oren. Wat al deze dieren gemeen hebben is dat zij fel licht heel vervelend en bedreigend vinden. Overdag in het zonlicht zul je ze dan ook niet snel tegenkomen.

 

Het is alweer de 18e keer dat de provinciale Milieufederaties met al hun partners op de dag waarop de wintertijd zijn intrede doet, de Nacht van de Nacht organiseren.
De Nacht van de Nacht is bedoeld om de waarde van duister, niet enkel voor de natuur maar juist ook voor de mens, extra onder de aandacht te brengen. (zie www.nachtvandenacht.nl)

  

 

 

 

 

Algemene informatie

zaterdag 29 oktober 2022 - 20:00 tot 22:00
De nacht ervaren met al je zintuigen in de geboortestreek van Abel Tasman
Locatie: 
Dorpshuis 't Kompas, Lutjegast
Kompasstraat 1a
9866 AP Lutjegast
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image