IVN Westerkwartier e.o.
IVN #2uurnatuur Challenge
Op
zaterdag29okt202219:30

Ervaar de nacht in een donker bos (29 okt.)

Nachtervaring in het Coendersbos

Op zaterdag 29 oktober 2022 dooft Nederland massaal het licht tijdens de Nacht van de Nacht.
Ook in het Coendersbos kun je in het donker  op ontdekkingstocht.
Ga mee! Prikkel je zintuigen en ervaar hoe donker, donker is.
Waar kun je dit beter doen dan in het Coendersbos!

Bent u ook zo nieuwsgierig naar de nacht? Als mensen leven we bij de dag en zijn we niet gewend aan het donker. Als het donker is doe je de lampen aan of ga je naar bed om te slapen. De nacht is het grote rustmoment.

Toch speelt zich in de nacht een hele wereld aan leven af. De natuur stopt niet als de zon ondergaat. Het wordt donker. Soms zo donker dat je geen hand voor de ogen ziet. Maar soms ook, bij volle maan, is het in het open veld nog heel licht. In het bos en onder de bomen is het echte duisternis waar toch nog van alles leeft en beweegt.

Wij vinden het donker dan misschien wel eng en spannend. Onze ogen zijn nutteloos en waar moet je dan op vertrouwen. Heel veel dieren hebben het donker juist nodig om te leven. Slakken zijn echte nachtdieren. Ook egels gaan ’s nachts op pad om hun eten, bijvoorbeeld slakken, te verzamelen. Zij gebruiken hun neus om te ruiken waar het eten zich bevindt. 

De uil jaagt ’s nachts op dat muisje wat heel zachtjes tussen de blaadjes door scharrelt. Zij hebben van die mooie grote ogen, om in het donker heel goed te kunnen zien. Vleermuizen komen tevoorschijn als de avond valt en jagen dan op muggen en andere insecten. Zij gebruiken geluid om te jagen en vangen de echo hiervan op met hun grote oren. Wat al deze dieren gemeen hebben is dat zij fel licht heel vervelend en bedreigend vinden. Overdag in het zonlicht zul je ze dan ook niet snel tegenkomen.

 

Op zaterdag 29 oktober 2022 organiseert IVN Westerkwartier e.o. daarom een ontdekkings- en ervaringswandeling voor het hele gezin.

Plaast van handeling is waarschijnlijk het Coendersbos, maar dit is nog niet geheel zeker.

Pas begin oktober kunt u zich aanmelden, kijk voor de aanmeldmogelijkheid dus begin oktober nog even op onze website.

Het is alweer de 18e keer dat de provinciale Milieufederaties met al hun partners op de dag waarop de wintertijd zijn intrede doet, de Nacht van de Nacht organiseren.
De Nacht van de Nacht is bedoeld om de waarde van duister, niet enkel voor de natuur maar juist ook voor de mens, extra onder de aandacht te brengen. (zie www.nachtvandenacht.nl) 

 

 

 

 

Algemene informatie

zaterdag 29 oktober 2022 - 19:30 tot 21:30
De nacht in het bos ervaren met al je zintuigen
Locatie: 
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image