IVN Westerkwartier e.o.
Biodiversiteit
Op
zaterdag24okt202019:00

En het is Nacht ......

Nacht van de Nacht, geen publieksactviteit, maar toch ....

Ook zo nieuwsgierig naar de nacht? Als mensen leven we bij de dag en zijn we niet gewend aan het donker. Als het donker is doe je de lampen aan of ga je naar bed om te slapen. De nacht is het grote rustmoment.


Toch speelt zich in de nacht een hele wereld aan leven af. De natuur stopt niet als de zon ondergaat. Het wordt donker. Soms zo donker dat je geen hand voor de ogen ziet. Maar soms ook, bij volle maan, is het in het open veld nog heel licht. In het bos en onder de bomen is het echte duisternis waar toch nog van alles leeft en beweegt.

Wij vinden het donker dan misschien wel eng en spannend. Onze ogen zijn nutteloos en waar moet je dan op vertrouwen. Heel veel dieren hebben het donker juist nodig om te leven. Slakken zijn echte nachtdieren. Ook egels gaan ’s nachts op pad om hun eten, bijvoorbeeld slakken, te verzamelen. Zij gebruiken hun neus om te ruiken waar het eten zich bevindt. 

De uil jaagt ’s nachts op dat muisje wat heel zachtjes tussen de blaadjes door scharrelt. Zij hebben van die mooie grote ogen, om in het donker heel goed te kunnen zien. Vleermuizen komen tevoorschijn als de avond valt en jagen dan op muggen en andere insecten. Zij gebruiken geluid om te jagen en vangen de echo hiervan op met hun grote oren. Wat al deze dieren gemeen hebben is dat zij fel licht heel vervelend en bedreigend vinden. Overdag in het zonlicht zul je ze dan ook niet snel tegenkomen.

Met de Nacht van de Nacht, dit jaar op 24 oktober, vraagt de Natuur- en Milieufederatie aandacht voor het donker. Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is.
Ook IVN Westerkwartier e.o. organiseert ieder jaar een aantal evenementen tijdens de Nacht van de Nacht. Helaas, vanwege Corona dit jaar even niet. Toch hoeft dit u niet te beletten om dan zelf het donker te gaan ontdekken. Ga, alleen of met je kinderen, naar buiten op een plek waar geen lantaarnpaal of ander licht is en ga op de tast het donker ontdekken. Ruik, voel en luister en geniet. Veel plezier.

Voor (veel) meer informatie over de Nacht van de Nacht en over activiteiten die wél plaatsvinden, zie Nacht van de Nacht 2020

Algemene informatie

zaterdag 24 oktober 2020 - 19:00