Voorjaarsactiviteit in De Heebrig op zondag 2 april 2017

Deze activiteit vond twee weken voor Pasen plaats. Het thema is dan natuurlijk PASEN! We besloten om  houten Paashazen en Paaskuikentjes te knutselen en vrolijke Paastakken te versieren. Hieraan stelde de activiteitenwerkgroep de volgende criteria: er moest gewerkt worden met natúúrlijke materialen; de activiteit moest geschikt zijn voor alle leeftijden en diende te passen binnen de beperkte tijdsduur; er moesten voldoende materialen ter beschikking zijn, zoals tafels, zagen, boormachines, verf, penselen, tangen, scharen, lijm, kit, lint, wol; én, héél belangrijk, voldoende bereidwillige vrijwilligers die helpen konden bij het knutselen, het sjouwen, het zorgen voor koffie, suiker, melk, bekers, paaskoekjes, het koken van de eieren, het opstellen van de persberichten, het registreren van de aanmeldingen.

Toen we tijdens een werkbijeenkomst daarvoor alle toezeggingen kregen, kon de activiteitenwerkgroep daadwerkelijk aan de slag met de voorbereidingen. Er werd snoeihout verzameld waaruit de onderdelen voor de Paashazen en de kuikentjes werden gezaagd. Voor elke haas een buik, een kop, twee oren, twee ogen, een neus, een snor, en naar gelang het gekozen model ook twee pootjes. Voor elk kuikentje acht ronde houten schijven, een bek, twee oogjes. Avonden lang werd er voorbereid, gezaagd, geboord en doe-het-zelf-pakketjes gemaakt. Maar waar halen we Paastakken vandaan? Toevallig waren Jacques, Alexandra en Daniël toch al langer van plan om hun grote kronkelwilg uit hun tuin te verwijderen…. dus néér met die boom en jawel, we hadden de Paastakken voor het afknippen!

Op die zonnige zondagmiddag van 2 april werden alle deelnemers om 14 uur aan de poort van De Heebrig begroet. Een lange stoet van jeugdige deelnemertjes, hun ouders, hun opa’s en oma’s en de  IVN-vrijwilligers toog berg op door de in voorjaarstenue gestoken schitterende Heebrigtuin. Aangekomen in de wei kregen we zicht op de uitbundig bloeiende fruitbomen die door het stralende zonnetje in de schijnwerpers werden gezet. Het was een waar paradijs! De Heebrig verwelkomde ons op zijn állermooist…. We waren onder de indruk…. Wíj waren uitverkoren om die zondag in dat wonderschone paradijs te mogen vertoeven….

En tóen aan de slag! Zagen, boren, schroeven, lijmen, verven, kleuren, takken en eieren versieren. Iedereen ging ijverig aan het werk. Al doende werd er genoten. Niemand had in de gaten dat de tijd voorbij vloog. Menigeen was zelfs teleurgesteld dat het eindsignaal, veel later dan gepland, gegeven werd.

Onder dankzegging van de voorzitter ging ieder, groot en klein, supertrots met de zelf geknutselde Paashaas en/of het Paaskuiken, de Paastak, het kleine knuffelpaashaasje en het versierde Paasei, huiswaarts. De deelnemers zullen deze bijzondere middag misschien nooit vergeten….

Namens de activiteitenwerkgroep van IVN Vijlen-Vaals,

Marianne

De foto's van deze activiteit vindt u hier