Panoramawandeling rondom het Bókkebuschje op zondag 18 maart

Het was behoorlijk koud die zondagmorgen. Toch waren 10 personen aanwezig warm aangekleed. 10 uur vertrokken we vanaf de Obelisk om ons via de langste trap van Limburg richting Drielandenpunt te begeven. Langste trap van Limburg? Wie bedenkt zo’n onzin. De eerste trappen zijn aan de Kopermolen, dan het Stróngsbersje, en Velsje. Bij het waterhuisje waren
vroeger de trappen tot de Wilhelminatoren. Wij zijn gelopen langs de Schutsewei naar de Lourdesgrot. Was niet voor ieder bekend terrein. Even verder langs bosrand naar de grensovergang Wolfhaag. Het was nog een beetje mistig, een belemmering voor het uitzicht over ons zuidlimburgs landschap. Patricia, een nieuwe gids in wording vertelde over het Bókkebusje (haar stageprojekt) en de fossiele die zij in de omgeving gevonden had. Verder langs de bosrand Raren, Paysch, wies pead en hol Eesch naar Hozelt. In Holset werd ruim pauze gemaakt. Poetes met appel en zeem kwam op tafel. Uitgerust en met volle buik zijn we huiswaarts gekeerd.

Jo Pelzer

Onderzoeksgebied het Bokkebosje

Het Bokkebosje daar kwam ik wel eens gewoon zo, even zitten het landschap inkijken . Toen ik gekozen had voor dit onderzoeksgebied dacht ik een verslag van het Bokkebosje wel zo te kunnen maken ik wist er namelijk toch wel wat van. Met verwonderde verbazing heb ik ervaren dat ik maar 10% wist (het oppervlakkige) en nu ook nog lang niet alles weet over dit prachtig plekje en omgeving. Met de week en ook dagelijks leer ik bij over wat de omgeving van Vaals te bieden heeft en ooit geboden heeft.

Het Bokkebosje zou zo op zich zijn gaan liggen bij het aanleggen van de Gemmenicherweg. De ondergrond in dit gebied bestaat uit Vaalsergroenzand. Vaalsergroenzand bevat glauconiet dit werd alleen gevormd in ondiepe zeeën aan de kust. Een bewijs dat Vaals vroeger aan/ in de kust lag. Het glauconiet zorgt ook ervoor dat het water niet zakt in de bodem, het gevolg is dat er op diverse plekjes in dit gebied bronnetjes ontstaan, die zich vormen tot kleine beekjes die zich later bij de Zieversbeek toevoegen om in de Selzerbeek uit te kunnen stromen. Beekjes zijn ook sinds kind iets waarvan ik geniet dus ook hier vond je me in het begin vooral in de buurt van het water.

Op een dag viel me rond de bron van het beekje een wildwissel op. Leuk maar ik voelde ook direct de spanning kom ik ooit erachter wat dat voor een dier is? De dagen daarop ben ik nog eens gaan kijken, ik wilde perse weten van welk dier deze wissel is, ik vond meer wild-wissels, en ging ze volgen, na een gegeven moment kwam ik bij 3 holen uit, midden in een wei! Heel goed beschut voor het wandelend publiek. Van wie zijn de holen? We gingen op zoek naar voetprenten rond de burcht en de wild wissels.

Patricia01Patricia02

Bij alle wandelingen zijn mijn ogen nu veel op de grond gericht, op zoek naar kruiden, stenen, sporen en ondertussen fossielen. Fossielen In Vaals? Ja, om wat kort door de bocht te komen, Vaals was zoals eerder benoemd een kuststreek waar het Aachener zand en het Vaalser groenzand is afgezet, dit was in het begin van de krijtperiode. Hierna is Vaals in een krijtzee komen te liggen (de jongere periode uit het krijt). Er heeft hier volgens onderzoekers meters kalk gelegen uit de formatie van het Gulpen.
Dit krijt zou helemaal weg geërodeerd zijn, kalk lost namelijk heel gemakkelijk op in combinatie met water. Omdat er in de lagen van het Gulpener krijt vuursteen en fossielen zitten zijn deze blijven liggen of op enkele afstand vervoerd bv door het water.De Selzerbeek en de Sneeberg zijn plekken waar geregeld fossielen zijn gevonden o.a ook zee-egels. Hoe kan dat Vaals in de zee? We liggen zon 320 meter boven de zeespiegel? Dit was dus niet altijd zo. Vaals en omgeving was een schiervlakte tot zon 6
miljoen jaar geleden. Rond 6 miljoen jaar geleden begon de Ardennen zich omhoog te heffen, in deze tijd stroomde de Oost-Maas langs waar nu de kerk van Vijlen staat. In de Heebrig tuin vind je nog sporen van deze Oost-Maas. Zon 2 miljoen jaar geleden ging de Oost Maas zich verplaatsen naar het westen door de verdere opheffing van de Ardennen.

Patricia04

 

Bij het Bokkebosje had ik nu zelf niet zo op fossielen gerekend, maar de Das
liet mij anders weten…
Bij het Dassenhol vielen mij de vuurstenen op die ze met het graven naar buiten hadden gewerkt, en wat schetste mijn verbazing een gek steentje in een pijlachtige vorm? Wat is dat? Zou dat een fossiel zijn?

Patricia03

Thuis aangekomen kwam ik erachter dat het een Belemniet is. Een Belemniet is een inktvissoort die waarschijnlijk zo`n 60 miljoen jaar geleden in de krijt zee leefde. Om achter de precieze soort te komen zou ik hem moeten laten onderzoeken, dan wordt de belemniet gespleten om via het bekijken van de binnenkant tot de goede soort te komen. Ik hoop jullie een kleine impressie te hebben gegeven wie en waarmee ik bezig ben binnen het IVN Vijlen Vaals.

Patricia Staps