Opening Heimansweek 2014

Opening Heimansweektekst: Henri Thijssen
foto's: Jacques Seezink

Zaterdag 19 juli 2014

Nu begrijpen we waarom Heimans vaak met hoed werd gesignaleerd en vastgelegd. De zon kan soms genadeloos toeslaan. Zaterdag was er zo’n dag met temperaturen welke boven de 35 graden uitkomen. Elke schaduw wordt aangegrepen om even minder geteisterd te worden.

Geleidelijk stromen er mensen richting basisschool van Epen. Er is o.a. een tentoonstelling van Artidé (een instelling welke zorg en dagbesteding voor of aan mensen met een beperking aanbiedt). Kinderen van de basisschool tonen er hun creatieve Heimansuitingen, Stichting Eli Heimans heeft  het centrale deel ingericht en de Heemkundevereniging toont foto’s en filmbeelden uit vroegere tijden. 

Inmiddels wordt ook de IVN ruimte gereed gemaakt voor de boekpresentatie terwijl ARK de winnaars van hun fotowedstrijd presenteert. Ook binnen IVN Heuvelland blijkt er talent rond te lopen want Harrie Hutschemakers wint in zijn categorie de eerste prijs.

Onze IVN’ers maken eerst een ommetje door het warme Epen met alle belangstellenden. Te gek: we ontmoeten Eli Heimans en deze wil best een stukje met ons meelopen en even stilstaan bij hem bekende punten om even toe te lichten. De straten kleuren groen. Op tijd zijn we terug voor een volgende onderdeel op deze zaterdag.

Netjes op tijd begint Tineke de Jong met haar inleiding, gevolgd de overhandiging van het fraaie boekwerk “In de voetsporen van Eli Heimans” aan diverse genodigden o.a. de Landelijk IVN voorzitter, de gedeputeerde, wethouders, enz. De ruimte oogt groen door de massale aanwezigheid van IVN-gidsen. Er volgen lovende woorden en de sprekers beseffen dat hun verhaal niet te lang moet zijn in de warme ruimte.

Meteen volgt een soortgelijk gebeuren in de grotere ruimte maar dan onder regie van de Heimansstichting waarbij er geen sprake was van tijdsdruk. Er volgt een lezing, af en toe onderbroken door “Eli Heimans” , de bekendmaking van de winnaars van de fotowedstrijd van ARK en de overhandiging van een boekwerk:  “ ‘Uit ons Krijtland’,Eli Heimans, toen en nu”. Een wandeling naar hotel Geuldal sluit dit gedeelte af. De wethouder mag met enige moeite een plaquette onthullen op de gevel van dit hotel dat Heimans ooit onderdak bood.

Onder muzikale klanken wandelen alle belangstellenden richting Volmolen waar de ondernemersvereniging zorgt voor verfrissende drankjes en natuurlijk ook voor Limburgse hapjes. We raken aan een tafel in gesprek met de vorige pastoor (in ruste!) van Epen en citeren uit zijn mond een mooie uitspraak na de vraag of hij een biertje lust: “Ik drink alleen alcohol als ik werk”