"Naar de Steenkoolgrot en nog meer Antiquiteiten" 25 juli 2014

20140725 Naar de steenkoolgrot en..002Route 5 in het wandelboekje

Tekst: Henri Thijssen
Foto's: Herni Thijssen

Vandaag starten we bij hotel Krijtland voor een fraaie route en hebben geweldig wandelweer. De te warme zon wordt heel vaak getemperd door bewolking zodat de gidsen niet echt warm lopen want er is geen gebrek aan (gesprek)stof.

Het is even dalen naar de Dorphof en dan leidt ons een stukje asfalt via de Volmolen naar hoeve Verbelsberg, een oude boerderij , gebouwd in kleurrijke materialen uit de streek en….. een unieke driehoekige binnenplaats. Daar veegt boerin Marie de cour en heeft geen tijd om koffie te zetten voor de 34 gasten.

Bij het verschijnen van manlief Sjeng ontploft Marie en we zijn getuige van hevige discussie tussen Marie en haar “sjlapswans”. Werk in overvloed maar Sjeng zat die hele avond te luisteren naar de verhalen over zijn streek, fossielen, enz. terwijl er veel werk wacht. Sjeng gaat bovendien zijn goede vriend helpen en Marie ziet mogelijkheden om de eenzame uurtjes op te vrolijken met de IVN-gids die best geïnteresseerd lijkt in één van alle klusjes: het bieden van warme aandacht voor de vrouw. Het stel draagt anno 2014l de namen: Agnes Stijnen en Ron Roumen.

Zonder koffie moeten we verder richting Heimansgroeve waar even ingegaan wordt op het verleden, de Kampgroeve en het seismologisch station van het KNMI. De tijd dringt en we moeten snel verder om te proeven van biologische sapjes in 3-voud. Tineke geeft enige uitleg over de leverancier en al zijn moeite om 100 % biologische spullen te verzamelen. Vlierbes is voor velen de favoriet.

20140725 Naar de steenkoolgrot en..001 20140725 Naar de steenkoolgrot en..003
20140725 Naar de steenkoolgrot en..004 20140725 Naar de steenkoolgrot en..005

Uiteraard bezoeken we de Cottessergroeve met zijn onzichtbare tunnels en het verhaal van de gids over het gebruik van chamotte ( vuurvaste bekleding in ovens, enz). We zien de grensrivier, de grenspaal en sommigen wagen de oversteek. Wij moeten omhoog en tellen 45 treden voordat hoeve Termoere zijn fraaie gevels en stenen aan ons toont.

We gaan dalen, nemen de brug en lopen het pad langs de slingerende Geul. Als we linksaf slaan brengt het pad ons bij het “wereldbekende” Kuttingen (afgeleid van “cote” ofwel berg tussen Geul en Terzieterbeek). Het pad voor hoeve “De Brede Bron” brengt ons in het dal bij de Sijlerbeek, nu Terzieterbeek genaamd die terplekke wordt aangevuld met het water van de Helbergbeek.

20140725 Naar de steenkoolgrot en..006 20140725 Naar de steenkoolgrot en..007
20140725 Naar de steenkoolgrot en..008 20140725 Naar de steenkoolgrot en..009

Heimans kon er met een forse stap naar de overkant van zijn Sijlerbeek maar dat was onmogelijk na een hevig onweer want toen bleek het woest stromend water ruim 7 meter breed. Dit klinkt bijna ongeloofwaardig als we het smalle, kabbelende beekje zien.

Aan de overzijde wacht licht stijgend de Morgensweg. Deze naam is een verwijzing naar een oude oppervlaktemaat (het land dat een boer in een ochtend kon bewerken). We volgen het ommetje of de lus van Tippelder ofwel Diependaal. Mooi landschap en vakwerk is ons deel.

Een weidepad voert ons langs een opvallend betonnen kruis. We blijven rechtdoor lopen en uiteindelijk nemen we bij het oefenterrein van de Schutterij (St. Paulus) afscheid van elkaar in alle rust. We wijzen nog op de wijngaard en de dassenburcht in deze klimmende weg die ons weer naar de startplek voert.

20140725 Naar de steenkoolgrot en..010 20140725 Naar de steenkoolgrot en..011

Het terras van hotel "Krijtland" blijkt een prima plek om even de bloembakken met zeeëgels te bewonderen, ver te kijken, na te genieten van de wandeling, uit te puffen en dorst te laven.