De Paas/voorjaarsjeugdactiviteit in De Heebrig

Voor de 18 jeugdige deelnemertjes en hun ouders was het een groot feest. Al ‘sjravelend’ in de hoge wand van de voormalige grindgroeve van natuurtuin De Heebrig zochten ze miljoenen jaren oude Maasgrind-stenen waarmee ze zowel creatief als bouwkundig aan de slag gingen. Daarna versierden ze alle kunstwerkjes met vrolijke kleurtjes. Het resultaat was verrassend! De groene Heebrig stond er plotseling gekleurd op!
Na dit karwei was onderdeel twee aan de beurt: iedere deelnemer maakt een ‘plukpop’.

Dit onderdeel vond plaats in de hogerop liggende boomgaard van De Heebrig. Gezamenlijk togen deelnemertjes, ouders, grootouders en IVN-vrijwilligers bergop via het bosweggetje. Halverwege werd er halt gehouden, want bij het tuinhuisje werd er getrakteerd op chocolademelk of bronwater.

Een plukpop bestond uit 6 verpakkingsnetjes: een voor het hoofd, een voor de romp, twee voor de armen, twee voor de benen. Voor het vullen van deze 6 netjes had ieder kind ‘bouwmaterialen’ meegebracht waar vogels hun nestjes mee kunnen bouwen. Restjes wol, hooi, stro, gedroogd mos, schapenwol, veertjes, takjes, enzovoorts. Men ging aan de slag met de
netjes en de materialen. Knippen, vullen, kneden, in model brengen en ‘losse’ onderdelen met elkaar verbinden. Zo ontstonden er tientallen plukpoppen. Elke pop is een bouwmarkt voor vogeltjes waar ze gratis hun bouwmaterialen kunnen ophalen. Met een groot keuze-assortiment. Natuurlijk werd de deelnemers op het hart gedrukt dat alle poppen buiten moeten worden opgehangen.
Tenslotte, onderdeel drie, zoeken naar sporen van de Paashaas. Tja, die Paashaas…. Hij was vermoedelijk in grote haast geweest en had heel weinig tijd gehad om zijn Paaseieren te verstoppen, want de Paaseieren lagen keurig op een kartonnen eierverpakking op het bosweggetje richting de uitgang van de Heebrig….
De voorzitter van IVN Vijlen-Vaals bedankte de aanwezigen en maakte van de gelegenheid gebruik om iedereen uit te nodigen om op zon- en vaderdag, 17 juni 2018, van 11-14 uur weer naar natuurtuin De Heebrig te komen voor een gezamenlijke picknick. Zelf mee brengen, bijvoorbeeld: gesmeerde
boterhammen of broodjes, het fruithapje, gekookt ei, ‘kauw sjottel’, iets om te drinken, kopje, bekertje, klapstoeltje, tafeltje, dekentje, servet, bestek. Naar ik heb horen verluiden zou de picknick gepaard gaan met een parcours behendig-heidsklimmen….Laat je verrassen!

Marianne Bonten