Dagwandeling naar Monschau

Dagwandeling naar Monschau, zondag 25 juni j.l. met Pierre
Belleflamme als onze gids

Voorwoord.
Tijdens zijn kinderjaren vertoefde Pierre vaak in Monschau en omgeving. Samen met zijn ouders en grootouders bracht hij er menige vakantie door. Zo leerde Pierre de prachtige omgeving van Monschau kennen en weet hij er menig verborgen wandelweggetje te vinden. Op verzoek van Hub en Marianne stippelde Pierre een wandelroute rond Monschau uit. De opdracht luidde: een route van ongeveer 10 km, met veel natuur en halverwege een leuke eetgelegenheid…. Pierre ging aan de slag. Hij ging ter plekke kijken, wandelde de route drie keer voor, testte horecagelegenheden en raadpleegde boeken en landkaarten om de wetenswaardigheden van het gebied aan de wandeldeelnemers uit te kunnen leggen.

Op 25 juni om 10 uur verwelkomde Pierre 14 deelnemers aan de start in Mützenich. Het eerste deel van de route verliep door beschermd natuurgebied van de Hoge Venen. Pierre gaf interessante uitleg over diersoorten en planten die in het gebied voorkomen. Daniël Seezink toonde de liefhebbers van tijd tot tijd insecten en kleine beestjes die hij onderweg in zijn loeppotje gevangen had. Hub vertelde de geschiedenis over de koffiesmokkel van het ‘Aachener Kaffeefront’ van na de 2e Wereldoorlog en over de ‘Besenporsches’ van de douaniers.

Bij de historische burcht van Monschau daalden we de eeuwenoude trappen af en stonden plotsklaps midden in het gezellige Monschau. Pauze! Terrasjes, winkeltjes, snuisterijen, historie, antiek, musea, riviertje de Rur, restaurantjes! Voor elk wat wils.
De terugweg… bergop… een flinke steile bosweg… Alle kracht en energie, opgedaan tijdens de pauze, werd ingezet. Het lukte. Sommigen hadden zelfs nog energie over voor een extra klimmetje naar het Gipfelkreuz. Een schitterend uitzicht was hun beloning. Tegen het einde van de wandeling zagen we plotseling, staande op een bruggetje, de ‘Vennbahn’ onder onze voeten liggen. Natuurlijk, die wilden we nú, te voet, uitproberen! En ja, we ‘beleefden’ de Vennbahn en begrepen maar al te goed waarom er zo veel fietsers gebruik van maken.
Tenslotte arriveerden we bij onze auto’s. Marianne bedankte iedereen voor hun deelname en Pierre kreeg een hartelijk bedankapplaus voor zijn rol als gids. Het was het een hele fijne en geslaagde wandeling!