IVN Twiske
Natuur in de Buurt
vrijdag05feb2021

Start Natuurgidsenopleiding VERPLAATST naar januari 2022

logo natuurgidsencursusHoud jij hartstochtelijk veel van natuur en wil je dat enthousiasme overdragen op anderen? Dan is de natuurgidsenopleiding iets voor jou! In anderhalf jaar leer je uitvoerig over planten, dieren, landschap en duurzaamheid. Daarnaast leer je hoe je jouw kennis en passie overbrengt op anderen. De lessen zijn binnen én buiten. Ook leer je door zelfstudie en ga je in groepjes op onderzoek uit. De opleiding is een gezonde mix van denken en doen.

Nederland heeft natuurgidsen nodig

De lockdowns zijn dragelijker als je kunt ‘ontsnappen’ in de natuur, zeggen drie op de vijf Nederlanders. Ook het beschermen en uitbreiden van de natuur vindt driekwart van belang. Uit onderzoek blijkt keer op keer: natuur maakt gelukkig. Daardoor is er sterke behoefte aan gidsen die de natuur dichterbij kunnen brengen. IVN Natuureducatie heeft dit als specialiteit. Daarom leidt IVN vrijwilligers op die excursies willen geven en andere natuuractiviteiten organiseren.

Geef je nu op als geïnteresseerde!

Eind september 2021 is er een informatiebijeenkomst over de natuurgidsenopleiding. Je kunt je met onderstaand formulier opgeven als geïnteresseerde. Je krijgt dan bericht waar en wanneer de bijeenkomst is.

Brede lesstof en erkend diploma

IVN Amsterdam, Amstelveen en Twiske organiseren de opleiding gezamenlijk, daardoor is er een groot team van docenten met diverse specialisaties. Zo krijg je bijvoorbeeld les van een vogelaar, boomkundige en insectoloog. En je leert hoe je een excursie geeft, groepen begeleidt en andere natuuractiviteiten organiseert. Ook voer je opdrachten uit, thuis en in de natuur. Aan het eind doe je een examen. Rond je de opleiding goed af, dan ontvang je een landelijk erkend diploma.

Intensieve cursus

De cursus kost € 500,- en duurt 18 maanden: van januari 2022 tot medio 2023. Er zijn in totaal 20 theorielessen en 30 praktijkbijeenkomsten. Ook ga je twee keer op studieweekend in een natuurgebied verder van Amsterdam. Reken op ongeveer vier a vijf studie-uren per week.

Dinsdagavond in Amsterdam; in het weekend buiten

Er is eens in de drie weken les: dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur en zaterdag of zondag van 10.00 tot 13.00 uur. De theorieavonden zijn op een centrale locatie in Amsterdam, de praktijklessen in natuurgebieden in of dichtbij Amsterdam, Amstelveen en het Twiske. Alle locaties zijn te bereiken met ov en fiets.

Toelatingsgesprek

Voorkennis is niet nodig, interesse in de natuur en enthousiasme wel! Tijdens de informatieavond kun je je opgeven voor een toelatingsgesprek met het opleidingsteam. Ga je de natuurgidsenopleiding volgen, dan word je lid van IVN en teken je een intentieverklaring. Hiermee geef je aan dat je bij een IVN-afdeling aan de slag gaat. Naast gidswerk kunnen dat ook bestuurlijke of organisatorische taken zijn, zoals pr.

 

De organisatoren en het docententeam hebben er zin in! Jij ook? Geef je dan vóór 1 mei 2021 op met bijgaand formulier.