Verslag van Polderbendetocht: op zoek naar verandering

Thema: Verandering.

Vol enthousiasme kwamen de kinderen een voor een van de dijk af, naar de ontmoetingsplaats gelopen. En op tijd, ondanks het begin van de zomertijd.
Dit keer was Joes bij ons. Een jongen die vanaf het eerste uur, 10 jaar geleden, meedeed met de Polderbende en nu de opleiding Bos en Natuurbeheer volgt, op het Helicon in Velp. Hij is bezig met zijn stage en voert bij ons een opdracht uit.
Joes begint met een korte uitleg dat natuur en ook gebieden veranderen. Zo laat hij 2 kaarten zien van dit uiterwaardengebied. Een uit 1921 en één van nu.

En wat een verschillen: de kinderen zien nu veel meer waterplassen in het gebied en veel meer huizen in het dorp. Joes legt uit dat de plassen in hoofdzaak gevormd zijn door het uitgraven van klei en zand, dat gebruikt werd voor de fabricage van bakstenen. Vroeger stonden er hier in Gendt 6 steenfabrieken, nu nog 1, maar die heeft het hoogste productiegetal van Europa.
Dan kijken we naar veranderingen in het gebied sinds november, de laatste tocht die we hier met deze kinderen gedaan hebben. Wat is er gebeurd sinds toen??

Lees het hele verslag: verslag polderbende tocht 28 maart 2021Polderbende-maart-2021-2