IVN RijnWaal
Natuur
Op
maandag26dec202214:00

Uitbuiktocht op 2e kerstdag

Natuurwandeling in de Gendtse polder

De tocht gaat door een prachtig stukje Gendtse Polder en door de nog zeer lage waterstand kunnen we nu op plaatsen komen waar we normaal gesproken natte voeten krijgen.

Op het huidige weer kunnen we niet meer blind varen. Zelfs nog behoorlijke hoge temperaturen in oktober en november en terwijl ik dit schrijf is de eerste marathon op ijs al weer verreden.

Wat heeft dat voor gevolgen voor de natuur? Natuurlijk willen we U daar graag een antwoord op geven. Maar dat antwoord ligt niet direct voor de hand. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de trekvogels, zijn ze allemaal al weg en zijn ze allemaal al hier? Groeit het gras nog steeds als de temperatuur boven de 10ºC komt en is dit de afgelopen tijd ook het geval geweest? Welke restanten van bloemen en planten kunnen we nog herkennen en zijn er al knoppen waarneembaar aan de takken van de bomen. Is er zelfs al bloeiend speenkruid te zien? Hoe zit het met de bijen en hoornaars hebben deze allen het loodje gelegd? Zijn alle honingzwammetjes al vergaan door de recente koude?

Wat doen de grotere zoogdieren in ons gebied, denk daarbij aan de vos, de das, haas en bever. Recent werd in deze regio de wolf gespot, wat brengt die in het gebied en kunnen die zich hier ook vestigen. 

Heel veel vragen dus. Of we op 2e kerstdag hier een antwoord op kunnen geven door onze zintuigen volop te benutten? De IVN Gidsen van RijnWaal gaan in ieder geval een poging wagen. Naast al deze vragen zullen we ook andere ontdekkingen doen, die de moeite van het waarnemen en bespreken waard zullen zijn.

Wij hopen U dan ook te mogen begroeten op deze, inmiddels, traditionele kerstwandeling en ons enthousiasme met U te mogen delen.

Uw gids is Ruud Milder

Duur wandeling: ongeveer 2 uur, de tocht is minder geschikt voor personen die slecht ter been zijn. Het deelnemen aan deze tocht is op eigen risico.

Uw gids:
Ruud Milder
tel: 06-38967259

Algemene informatie

maandag 26 december 2022 - 14:00
Locatie: 
bij het huis “Ruimzicht”, afrit markt – waaldijk te Gendt.
Nederland
Extra Informatie: 

Duur wandeling: ongeveer 2 uur
Zorg voor stevig waterdicht schoeisel en afhankelijk van het weer voor warme kleding.
Als u in het bezit bent van een verrekijker neem deze dan mee.
Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Het deelnemen aan deze excursie is geheel op eigen risico.

Google Maps image