IVN RijnWaal
NatuurOntdekkers
Op
zaterdag29okt202219:00

Nacht van de nacht in de Klompenwaard

Op zaterdag 29 oktober 2022 om 19:00 uur organiseert IVN RijnWaal een circa 2 uur durende excursie in het kader van de nacht van de nacht in de  Klompenwaard. 

Het is fijn dat we licht hebben om ons pad straks te beschijnen, maar overbelichting is slecht voor de natuur waar wij een onderdeel van zijn. We slapen er bijvoorbeeld steeds slechter door en maken te weinig melatonine aan. Het geeft ook schijnveiligheid. Mensen die buiten de licht kring staan zien jou, maar jij ziet hen niet! We zien de sterren en het heelal niet meer en vervreemden hiervan. We denken dat we de maatstaf der dingen zijn maar we komen voort uit de natuur. Die natuur omvat het hele heelal. “We zijn sterrenstof” zei Carl Sagan en het is een wonder dat onze aarde en wij bestaan. Zeker nu in deze tijd van een ongehoorde klimaatuitdaging, willen we aandacht vestigen op die onmetelijkheid ervan maar tevens ook de kwetsbaarheid van onszelf. Dit doen wij vanavond door stil te staan bij de duisternis, met verhalen over niet alleen de natuur maar ook de sterren die dan hopelijk zichtbaar zijn. Gunstig daarbij is wel de maandstand die al voorbij het laatste kwartier is en het zicht op sterren minder beïnvloed. Daarnaast zullen we ook perioden stil zijn om te luisteren of we mogelijke nachtelijke activiteiten kunnen waarnemen. Ook de invloed van licht op de natuur zal hierbij aan bod komen.

De excursie wordt geleid door onze natuurgidsen Ruud Milder mobiel 0638967259 en Anja Straver

Denk aan waterdichte schoenen of laarzen en vergeet uw verrekijker niet. Aangezien de zon al onder is vanaf 18.15u, kan voor de terugweg een zaklamp handig zijn.

Uw gids:
Ruud Milder
tel: 06-38967259

Algemene informatie

zaterdag 29 oktober 2022 - 19:00
Locatie: 
toegangshek Sterrenschans/Waaldijk in Doornenburg
Extra Informatie: 

Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Deelname aan onze excursies geschiedt op eigen risico.

Google Maps image