IVN Oss
Biodiversiteit
Op
zondag20mrt202210:00

Natuurwandeling: Dood doet leven

IVN Oss organiseert een natuurwandeling met als onderwerp: ‘Dood doet leven’.
De lengte van de tocht is ongeveer 5 km en het duurt ongeveer 2 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Trek stevige waterbestendige wandelschoenen aan, we blijven niet overal op de paden.

Niet zielig
Eten en gegeten worden, is een wreed, maar waar motto in de natuur. In bossen en op de heide zijn veel ‘opruimers’ actief, die houden van plantenresten, dood hout, dode muizen, kikkers en noem maar op. Ook onder roofvogels zijn soorten die niet houden van jagen op levende dieren, maar zich voeden met kadavers.
Paddenstoelen zijn bekende opruimers voor plantenresten en dood hout. Vele torretjes en kevers leven eveneens van dood hout. Hoe meer dood hout in het bos, hoe meer soorten hiervan profiteren. In onze bossen was eeuwenlang weinig dood hout te vinden, alle omgevallen bomen en afgevallen takken werden opgeruimd. Dat gebeurt nu gelukkig niet meer. Na de voorjaarsstormen blijven de omgevallen bomen en afgewaaide takken liggen en bieden zo weer mogelijkheden voor nieuw leven. Met natuurgidsen ga je struinen door het bos op zoek naar sporen van nieuw leven bij dood hout.

Algemene informatie

zondag 20 maart 2022 - 10:00 tot 12:00
Een natuurwandeling waarbij extra aandacht wordt besteed aan dood hout in het bos, waarop en in veel nieuw leven ontstaat. En over het principe in de natuur van 'eten en gegeten worden'.
Locatie: 
Parkeerplaats bij het Willibrordusputje
Willibrordusstraat
Oss
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image