IVN Oss
Duurzaamheid
Op
zaterdag30okt202119:00

Een Nacht-van-de-Nacht- ___ natuurwandeling

Deelname aan de landelijke actie

IVN Oss organiseert een nachtwandeling nabij de Oijense Hut met zicht op Oss. Hiermee sluit IVN Oss aan bij de landelijke actie Nacht-van-de-Nacht. Deze jaarlijks terugkerende actie vraagt aandacht voor de ‘lichtvervuiling’. De wandeling, onder begeleiding van natuurgidsen, begint om 19.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Vertrekpunt is het parkeerplaats bij de ‘Oijense Hut’, tegenover Oijenseweg 273 in Oss. Kom zoveel mogelijk met de fiets, er is daar maar beperkt parkeerruimte. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Landelijke actie tegen lichtvervuiling
Bij aanvang van de wandeling zal het vrij snel gaan schemeren en wordt het langzaamaan donker. Schemer- en nachtdieren worden actief en we gaan steeds meer nachtgeluiden horen. Als er geen wolken zijn kunnen we de sterren zien. Het wordt een spannende tocht. Zaklampen zijn niet nodig, zij verkleinen juist de kans om te genieten van echte duisternis! Maar is het wel zo donker. Dat is afhankelijk van de bewolking, de maan en kunstlicht. De natuurgidsen maken er een spannende en leerzame  tocht van.

De nacht van 30 oktober op 31 oktober is aangewezen in Nederland en vele andere landen als de ‘Nacht van de Nacht’. Met talloze activiteiten wordt aandacht gevraagd voor de ‘lichtvervuiling’.
Nederland is een van de meest ‘verlichte’ landen ter wereld. Het doel van Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Jaarlijks worden miljoenen trekvogels verstoord of ze sterven door lichthinder.

Promotiefilmpje

Algemene informatie

zaterdag 30 oktober 2021 - 19:00 tot 20:30
Een nachtwandeling in het kader van de landelijke actie 'Nacht-van-de-Nacht' waarbij aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van 'lichtvervuiling'.
Locatie: 
Parkeerplaats bij de 'Oijens Hut'
Oijenseweg 273
Oss
Nederland
Google Maps image