Waarnemingen

Deze pagina is bedoeld voor leuke natuurwaarnemingen in Nuenen. Heb je iets bijzonders gezien, mail dan de plaats en datum van de waarneming naar pr.ivnnuenen@gmail.com, het liefst met een foto.

Kijk ook eens bij de Vogelwerkgroep  

Maria Wilems ontdekte in 2015 één bol maretak in de populieren in Gerwen, richting Stiphout. Nu zijn er bollen in allerlei maten, zoals te zien is op deze foto van 8 november 2020.

Maretak

Op de Gullsche Heide (Eeneind) maakte John van den Elsen onderstaande foto's van de vuurgoudhaan (1e foto, november 2020) en de goudhaan (2e foto, oktober 2020). Het verschil is goed te zien.

VuurgoudhaanGoudhaanIn de Collse Zegge werd een rups van de wilgenhoutvlinder waargenomen - prachtig groot en rood met een zwarte kop.
Co en Ans de Rooij, 17 april 2020
Rups wilgenhoutvlinderIn de Molvense Erven werden twee appelvinken gespot. De ene was goed zichtbaar op de bovenste kale tak van een conifeer. De andere was dichtbij en goed hoorbaar (gaf antwoord).
Co en Ans de Rooij, 9 april 2020Appelvink

Deze rups kroop door de tuin op zoek naar de dille. Het is de rups van de koninginnenpage.
Maria Willems, 26 augustus 2019Nuenen-rups

Deze foto is van een steenuil die broedt aan de Helsestraat in Nuenen. Op de foto zit hij voor het nest met als voeder voor de jongen een jonge vogel.
John van den Elsen, 30 mei 2018Nuenen-steenuil-John vd Elsen

Deze lindepijlstaart vond ik in mijn tuin.
Maria Willems, 11 mei 2018Nuenen-lindepijlstaart

Momenteel zitten in het gebied op Vaarle diverse watersnippen. Een zeldzame weidevogel, maar op trek nog regelmatig te zien. Typische snip met een zeer lange snavel en schitterende schutkleur.
John van den Elsen, 28 februari 2018Nuenen-watersnip-JvdElsen

De ransuil is een van de soorten uil die in Nederland veelvuldig voorkomt, hoewel ook het aantal ransuilen sterk afneemt.Deze soort zit vaak overdag met meerdere te rusten. ‘s Nachts worden ze actief en jagen vooral op (veld)muizen.
John van den Elsen, 11 januari 2018Nuenen-ransuil-JvdElsen