IVN Nuenen
Insecten
zaterdag13jun2020

Nieuw: Ecowesp

door Regina Oors

Het lijkt erop dat er een trend gaande is waarbij mensen anders beginnen aan te kijken tegen beestjes die vroeger allemaal ‘ongedierte’ werden genoemd. Zo worden mensen zich er steeds meer van bewust dat wespen bijzonder nuttige en ook mooie insecten zijn. Verdelgen wordt minder vanzelfsprekend. 

Wespen dragen bij aan de bestuiving van bloemen. Daarnaast vangen wespen veel muggen en vliegen. De muggen en vliegen zijn voedsel voor de wespenlarven. Op deze manier worden plagen voorkomen en worden wij meteen ook verlost van muggen. De meest bekende wesp is de limonadewesp: zo wordt de gewone of de Duitse wesp genoemd. Dit is een papierwesp waarvan de werksters in de zomer op zoek gaan naar zoetigheid als voedsel. Zo kunnen ze ook terecht komen op onze terrasjes. Er zijn echter veel meer wespen dan deze twee ‘limonadewespen’. Wespen die geen interesse hebben in zoetigheid, noch in ons en evenmin hinderlijk of gevaarlijk zijn. 

In Groningen woont Sjoerd. Hij heeft een voorliefde voor wespen en heeft er inmiddels ook veel kennis over opgedaan. Sjoerd wil door voorlichting het imago van de wesp verbeteren en mensen informeren over alternatieve oplossingen voor een minder gewenste aanwezigheid van wespen. 

Op twitter zit hij al een tijdje onder de naam @wespenvriend. Daar plaatst hij informatieve weetjes over verschillende wespen. Sinds april dit jaar is hij Ecowesp gestart. Zonder gif wordt een eventueel probleem met een wespennest opgelost. Soms is alleen wat informatie nodig. Soms is verhuizen van het nest mogelijk. Op deze manier wordt overlast voorkomen of beperkt. Dit is natuur- en diervriendelijker!

Ecowesp is alleen werkzaam in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. De start van deze manier van omgang met wespen en eventuele overlast is echter een prachtig initiatief en verdient beslist navolging! Ga gerust eens naar de website wespenstichting.nl.