IVN Nuenen
Amfibieën & reptielen
dinsdag01mrt2022

Let op, overstekende padden!

Onze amfibieënwerkgroep vraagt je aandacht voor de paddentrek die eind februari is begonnen. Duizenden padden verlaten hun winterverblijf om naar de poel terug te keren waar ze ooit geboren zijn, om zich voort te planten.

De combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid (hoe natter hoe beter) is belangrijk voor het op gang komen van de paddentrek. Helaas verliezen elk jaar talloze diertjes het leven bij het oversteken van verkeerswegen. In sommige plaatsen worden tijdelijk schermen neergezet, waarbij de padden in ingegraven emmers vallen en door vrijwilligers elke dag ‘s morgens en ’s avonds veilig naar de overkant worden gebracht. In onze gemeente gebeurt dit niet vanwege de kosten die daarmee samengaan. Wel heeft de gemeente op de Berg en de Broekdijk een faunapassage aangelegd, zodat de padden door een veilige tunnel de overkant kunnen bereiken. Maar de padden maken natuurlijk van veel meer wegen gebruik, vooral in en rondom het Nuenens Broek en de Schoutse Vennen.

Wij vragen weggebruikers om in maart en april vanaf zonsondergang en ‘s nachts voorzichtig te rijden op de buitenwegen, vooral als het vochtig weer is, zodat zoveel mogelijk van deze fascinerende beestjes gespaard blijven. Bedankt! Lees hier meer over de amfibieënwerkgroep van IVN Nuenen.