IVN Nuenen
(Moes)tuinen
zondag23aug2020

Kloosterhof: bijzondere tuin in het centrum van Nuenen

Als je rechts van het Klooster door de houten poort gaat, kom je in een bijzondere tuin die door vrijwilligers van IVN Nuenen wordt onderhouden.

Het is geen gewone tuin, maar een verzamelplaats van verschillende bloemen, struiken en prachtige bomen. Samen met de vijver en het slootje dragen ze bij aan een plek waar het goed toeven is voor insecten, vogels en waterdiertjes.

Middeleeuwse waterput

Vooraan staat de houten waterput uit de late middeleeuwen, omstreeks 1100 na Christus. Deze is dus al meer dan 900 jaar oud. De put bestaat uit 12 delen van een uitgeholde eikenboom. De delen hebben een gedraaide vorm en op diverse plekken zitten er houten deuvels in. Een beetje timmerman zal zich flink achter de oren krabben, wil hij de put op deze manier na kunnen maken.

Verder staan er prachtige insectenhotels, gemaakt door jeugdleden van het IVN. Daarnaast hangen er diverse nestkastjes, waarin we het afgelopen jaar 15 nestjes vonden. Drie grote bomen maken de tuin ook in de hoogte heel mooi. De vormen in de Kloosterhof zijn naar een ontwerp van Wilma Zonneveld. De bloembedden bieden volop mogelijkheden om variatie aan te brengen. Onze mooie tuin is bijzonder geschikt voor het maken van foto’s en bruidsreportages.

Helpende handen gevraagd

De tuin is iedere dag geopend, behalve in de wintermaanden. Bezoekers zijn welkom en helpers nog meer. We hebben een gezellig clubje van mannen en vrouwen die samen de tuin onderhouden. Omdat er veel werk te doen is, hebben we behoefte aan uitbreiding. Op donderdag 3 september gaan we weer aan de slag: elke 14 dagen op donderdagochtend. Heb je interesse om mee te komen tuinieren, loop dan gerust even de Kloosterhof in of stuur een mail naar ivn-nuenen@live.nl.

Wim van de Vossenberg en Theo van Esch