IVN Nuenen
Landschap
Op
donderdag07mrt201913:00

Seizoenswandeling, de Nieuwe Erven en de Ruweeuwsels

IVN Nuenen start met landschapswandelingen

Elke eerste donderdag van de maand (maart, juni, september, december) waarin een nieuw meteorologisch seizoen begint, organiseert IVN Nuenen een landschapswandeling.  De eerste wandeling is op donderdag 7 maart en gaat naar de gebieden de Nieuwe Erven en de Ruweeuwsels aan de rand van Gerwen. We verzamelen per fiets om 13.00 uur bij het Klooster aan het Park en de wandeling begint om 13.30 uur bij de amfibieënpoel die ligt aan de Nieuwe Dijk tussen de huisnummers 18 en 10. We verwachten de wandeling rond 16.30 uur af te sluiten. Het gebied kan drassig zijn dus denk aan gepast schoeisel. Het meenemen van honden is helaas niet toegestaan.

Vanaf de amfibieënpoel lopen we over de zandpaden door de Nieuwe Erven richting het Wilhelminakanaal. Onderweg besteden we vooral aandacht aan de vorming van het landschap en proberen we een antwoord te vinden op de vraag: “waarom is het landschap, het landschap dat je ziet?” Als we de atlas van het jaar 1900 erbij pakken dan zien we een ander landschap dan het landschap van nu. Het kanaal was nog niet gegraven en de akkers waren toen nog heide met moerassen. Vervolgens lopen we o.a. door het broekbos  van de Ruweeuwsels , waar het Brabants Landschap het bos weer in oorspronkelijke staat probeert te brengen. Tijdens de wandeling  proberen we te achterhalen in hoeverre het al gelukt is om de doelstelling, het oude landschap herstellen, gehaald wordt.

Voor de rest van het jaar staan de gebieden Eckartse Bos en landgoed Eckart, Steenoventerrein en Landgoed Gulbergen en als laatste de Stiphoutse Bossen op het programma.

Voor inlichten kunt u bellen met Remy Luijten, 0630773734

Algemene informatie

donderdag 7 maart 2019 - 13:00
Locatie: 
Het Klooster
Park 1
5671 GA Nuenen
Nederland
Google Maps image