IVN Nuenen c.a.
Natuur
Op
maandag11feb201920:00

Lezing van Arend Bolt over plastic soep

Wegwerpcultuur

Een groot deel van ons plasticafval komt in zee terecht en op alle stranden ter wereld wordt plastic aangetroffen. Dat veel ervan bestaat uit achteloos weggegooide verpakkingen is bij veel mensen bekend. Maar zelfs in allerlei verzorgingsproducten zit plastic, bijvoorbeeld in tandpasta, shampoo en vooral scrubs. Ook bij het wassen van synthetische kleding komen kleine plasticdeeltjes, microplastics, in het water terecht.

“Plasticsoep: ooit komt het op je bordje”

Zo luidt de titel van de presentatie die Arend Bolt verzorgt bij IVN Nuenen. Hoezo op je bord?

Plastic flessen en verpakkingen verbrokkelen onder invloed van zonlicht en golfslag tot microplastics. Ons afval wordt gegeten door plankton, kleine vissen en andere kleine dieren, die op hun beurt tot voedsel dienen voor grotere dieren. Bovenaan de voedselketen staan wij. Via mosselen, kreeften en vissen eten we gezellig een hapje mee. Chemicaliën in plastic kunnen allerlei akelige ziekten veroorzaken bij zowel mens als dier.

Over de spreker

Arend Bolt, een afvaltechnoloog die vroeger bij het afvalwerkingsbedrijf Van Gansewinkel werkte, houdt zich al jarenlang bezig met deze afvalproblematiek. Hij verzorgt vaker lezingen over dit onderwerp. In 2010 nam hij deel aan de Beagle-reis, een Nederlands-Vlaams televisie- en internetproject van de VPRO in samenwerking met Teleac en Canvas. Tijdens deze expeditie werd onderzoek gedaan naar plastic soep.

Meer info en aan de slag?

Op de Nederlandstalige website www.plasticsoupfoundation.org is meer informatie te vinden, waaronder tips om je eigen plasticvoetafdruk te verlagen. Je kunt er een app downloaden die je daarbij helpt. Bovendien kun je met deze app je kennis over de plasticsoep vergroten en de Ocean Heroes volgen in hun strijd tegen plasticvervuiling in onze oceanen.

 

Belangrijk om te weten

De interesse voor de lezingen die in onze ruimte gehouden worden is vaak groter dan de ruimte aan kan. De brandweer- en politienorm verplicht ons een maximum van 50 personen en daar zullen wij ons aan moeten houden. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

Algemene informatie

maandag 11 februari 2019 - 20:00
Locatie: 
IVN ruimte in Het Klooster
Park 1
5671 GA Nuenen
Nederland
Contactpersoon: 
Kees Planken, 040-2421423
Google Maps image