IVN Nuenen
Bomen & Struiken
Op
maandag23sep201920:00

Lezing “Bomen over bomen” 

Het belang van bomen in de natuur staat meestal niet zo centraal. Onze blik wordt eerder naar bloeiende planten getrokken dan naar de bloemen in onze bomen.
Pas als er weer eens gekapt zijn, valt ons de leegte van die plek op. 
Echter, bomen zijn van levensbelang. In de klimaatdiscussie zouden ze best wat meer nadruk mogen hebben. Ze leveren ons de zuurstof die we allemaal nodig hebben en ze vangen CO2 weg. Daarnaast is de temperatuur in gebieden waar voldoende bomen staan ook iets lager. En denk eens aan de steeds maar toenemende kap in onze regenwouden….
Bomen vormen met andere planten, insecten, schimmels, mossen en vogels een groot samenhangend geheel, ze zijn afhankelijk van elkaar! Tijdens de lezing komt dit aan bod, evenals de bloei van bomen, hun vruchten en tal van volksverhalen over bomen.
Het eerste deel van de lezing wordt verzorgd door Tinus de Gouw en die gaat o.m. in op de soorten bomen in Nederland, op de groei van de boom (hoe meet je dat?) en op de samenhang met andere planten en dieren. Het tweede deel wordt verzorgd door Leo Schutter en die zal aan de hand van mooie foto’s van bomen, vertellen van die boom maar heeft ook bijzondere verhalen over die boom.

Leo Schutter en Tinus de Gouw kregen tijdens hun gidsenwerk steeds meer belangstelling voor bomen. En omdat het IVN Geldrop nog geen werkgroep voor bomen had was het voor hen een uitdaging daar wat aan te gaan doen. Samen met Lucy van de Berg richtten zij eind 2017 de bomenwerkgroep op en die is inmiddels is actief met organiseren van wandelingen, lezingen, overleg met de gemeente etc. 

Fotograaf: Leo Schutter


De toegang is gratis doch de ruimte is beperkt tot 50 personen

 

Algemene informatie

maandag 23 september 2019 - 20:00
Locatie: 
IVN ruimte in Het Klooster
Park 1
5671GA Nuenen
Nederland
Contactpersoon: 
Kees Planken, 0402421423 of 0610566487
Google Maps image