IVN Nuenen
Bloemen & Planten
Op
maandag30mrt202020:00

[GEANNULEERD] Lezing Rini Kerstens

Deze lezing wordt uitgesteld tot volgend seizoen

In verband met de maatregelen en richtlijnen van het RIVM rondom het coronavirus is deze activiteit geannuleerd.

 

In “wilde planten” wordt de term “wild” vaak verstaan als ongeremd, niet te temmen woekerend en ongewenst. Onkruid !

De botanische betekenis is echter “oorspronkelijk”, “natuurlijk”, in het wild groeiend. Dat wil zeggen op plaatsen waar wij, mensen, de hand niet in hebben. Wild staat tegenover cultuur, gekweekt, gezaaid, geplant, gepoot.

Maar hoe wild is onze wilde flora? Hoe oorspronkelijk en hoe natuurlijk ?

Als we wat beter kijken blijkt natuur in ons land “ver te zoeken”. Veel van onze planten zijn langere of kortere tijd geleden geïmporteerd. Een aantal soorten is volledig ingeburgerd, geaccepteerd, door natuurliefhebbers omarmd en wordt in een adem genoemd met de “echte” wilde planten. Andere soorten kunnen op minder waardering rekenen. Veelal van recentere datum, vaak driftig woekerend en gezien als ongewenste concurrenten van inheemse soorten.

In de presentatie wordt een poging gedaan om de term “wilde planten” nader te duiden en te “nuanceren”. Verschillende typen wilde planten komen langs.

In tegenstelling tot veel gecultiveerde (sier-)planten hebben wilde soorten vaak minder spectaculaire, niet zo opvallende of echt mooie bloemen. Het is allemaal een tikkeltje kleiner en bescheidener. Maar als je wat beter kijkt zijn ook de “gewone” wilde planten echte

pareltjes. Een aantal van die alledaagse soorten moet dit illustreren.

Plaats: IVN ruimte in het Klooster, Park 1Nuenen

Aanvangstijd: 20.00 uur

 

Belangrijk om te weten

De interesse voor de lezingen die in onze ruimte gehouden worden is vaak groter dan de ruimte aan kan. De brandweer- en politienorm verplicht ons een maximum van 50 personen en daar zullen wij ons aan moeten houden. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

 

 

Algemene informatie

maandag 30 maart 2020 - 20:00
Locatie: 
IVN ruimte in Het Klooster
Park 1
5671 GA Nuenen
Nederland
Contactpersoon: 
Kees Planken, 040-2421423
Google Maps image