IVN Nuenen
Natuur
Op
dinsdag14feb201720:00

De natuur in Canada

door Martien Helmig

“De natuur in Canada - overeenkomsten met Europa”.

De lezing wordt verzorgd door Martien Helmig (KNNV Eindhoven en IVN Veghel).

Martien Helmig en echtgenote bezochten vijf achtereenvolgende jaren familie in Montreal en maakten aansluitend reizen in het oosten van Canada. De belangrijkste gebieden die ze hebben bezocht liggen allen in de omgeving van de St Laurensrivier, die door z'n enorme breedte hier eerder een zee kan worden genoemd. Het schiereiland Gaspé, de Mingan-archipel in de provincie Québec en Nova Scotia (aparte provincie) zijn enkele van de gebieden. Het zijn boreale gebieden, hoewel de ligging niet noordelijker is dan Nederland.

Wat hen is opgevallen in deze -Atlantische- streken is dat de natuur soms sterke gelijkenis heeft met die van Europa.

In de lezing zal Martien vooral vogels laten zien en daarbij ook landschappen, vlinders en libellen en ook enkele zoogdieren en planten. Opmerkelijk is ook het zeer grote getijdeverschil dat zich in een bepaalde baai voordoet.

Soorten die dezelfde zijn of een sterke verwantschap hebben zijn bijvoorbeeld de Eidereend, Jan van Gent (maar dan in zeer grote aantallen), Zwarte zee-eend en Matkop. De overeenkomsten zijn er vaak vanwege de ligging aan dezelfde Atlantische oceaan. Naast de overeenkomsten zullen ook opmerkelijke verschillen te zien zijn.

Plaats: IVN ruimte in het Klooster

Aanvangstijd: 20.00 uur

Info: Kees Planken, 040-2421423

Algemene informatie

dinsdag 14 februari 2017 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
Het Klooster
Park 1
5671 GA Nuenen
Nederland
Extra Informatie: 

De interesse voor de lezingen die in onze ruimte gehouden worden is vaak groter dan de ruimte aan kan. De brandweer- en politienorm verplicht ons een maximum van 50 personen en daar zullen wij ons aan moeten houden. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

Contactpersoon: 
Kees Planken, 040-2421423
Google Maps image