IVN Nieuwkoop
Vlinders
vrijdag02jul2021

Vlindertentoonstelling in het Reghthuys

Hans J. Geuze is gepensioneerd hoogleraar celbiologie aan het UMC Utrecht en heeft een levenslange passie voor het schilderen van vogels en vlinders. Hij is medeoprichter en 1ste president van Artists for Nature Foundation (ANF) dat met natuurkunst aandacht vraagt voor de bescherming van bedreigde natuurgebieden. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Kunsten en Wetenschappen (KNAW) en is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Geuze exposeerde zijn werk in Nederland, Engeland, Spanje, Japan en de VS. Hij verzorgde illustraties in nationale en internationale tijdschriften. Van zijn hand verschenen de plaatwerken “Moerasvogels, Aquarellen uit het Groene Hart”, “Dagvlinders” en “Vlinders, de Kunst van het Kleine”.

Zijn tentoonstelling in ‘t Reghthuys is gepland in week 29. Het Reghthuys is geopend van dinsdag tot en met zondag vanaf 12.00 tot 17.00. Op zaterdag is het Reghthuys al om 10.00 uur geopend. Getoond worden schilderijen van vlinders en vogels. De vlinderschilderijen zijn geïnspireerd door kleuren en patronen.

Hans J Geuze erg geboeid door de kleuren en patronen op vlindervleugels en de functie die deze vervullen in het leven van de vlinders. In Geuze’s schilderijen zijn vlinders meestal sterk vergroot weergegeven. De kleuren worden gevormd door talloze microscopisch kleine schubjes. Zie het detail van de voorvleugel van een Gamma-uil hierboven. 

Er wordt nog afgestemd of er tijdens de tentoonstelling of later ook nog een lezing over dit onderwerp zal worden gegeven.

Voor verdere details raadpleeg de site van ’t Reghthuys : Culturele Vereniging 't Reghthuys (reghthuys-nieuwkoop.nl)