IVN Nieuwkoop
Kind & Natuur
maandag13mei2019

Natuurspeurders zoeken naar vlinders en insecten.

Op 14 mei 2014 gingen we naar het gebied Zeegersloot in Alpen a/ Rijn.
Dinky van Berkel (vrijwilligster bij Staatsbosbeheer) was onze gids voor 19 actieve Natuurspeurders.
Zij had een heel groot wit net bij zich om vlinders te vangen. Ze vertelde ons dat rupsen heel belangrijk zijn. Deze worden later allemaal vlinders. Het had ‘s-morgens hard geregend maar ’s-middags was het mooi weer en hadden we de kans om de vlinders te zien. Vlinders houden van zonnige en warme dagen en zijn dan actief. Als eerste zagen we kleine koolwitjes. Er werd er één gevangen en in een loeppotje gedaan zodat we de vlinder goed konden bekijken. Op de vlinder zoekkaarten konden de kinderen zelf ontdekken welke vlinder we hadden gevangen Er werd uitgelegd waar je op moet letten om vlinders te herkennen en of het dag of nachtvlinders zijn. Dagvlinders hebben een knopje op de voelsprieten en alle andere zijn nachtvlinders. We hebben een kleine vos, een koolwitje, dagpauwoog, en nog veel meer vlinders gezien. Ook hebben we diverse libellen en juffers zien vliegen. Kikkers waren er ook. We hebben bijna 2 uur lang door het gebied gelopen en we kwamen ogen te kort.
Na afloop kreeg Dinky een insectenhotel aangeboden. De kinderen kregen iets te drinken met een zakje chips en ze mochten de vlinder zoekkaart mee naar huis nemen.

rups knutselen ivn nieuwkoop heemtuin natuurspeurdersvlinder knutselen ivn nieuwkoop natuurspeurders ivn nieuwkoop kinderen heemtuin vlinders

Ook lid worden van de natuurspeurders? Neem contact op met Marianne  Hoogstad via mariannehoogstad@ziggo.nl