IVN Nieuwkoop
Jongeren
donderdag19mrt2020

Natuurspeurders leren over voortplanting insecten

De Natuurspeurders van IVN Nieuwkoop leerden op 11 maart over insecten. Er sterven veel te veel insecten uit, waarschuwt de wetenschap keer op keer. We hebben nu al een dramatische afname van 75 procent van vliegende insecten. Sommige mensen vinden het wel prettig dat het niet zoveel meer zoemt. Toch hebben insecten naast het bestuiven van ons fruit en voedsel ook ander nut. Insecten eten elkaar op: roofinsecten houden soorten in toom die anders een plaag zouden kunnen vormen. Stel dat lieveheersbeestjes er niet meer zijn om bladluizen op te eten. We kunnen ze dan alleen nog bestrijden met gif en dat is nog slechter voor de natuur.

Gerard Driessen was uitgenodigd bij de Natuurspeurders en via een PowerPoint presentatie vertelde hij hoe een insect er uit ziet. Hij liet zien wat ze eten en hoe ze zich voortplanten en hoelang of ze leven.

Er wordt voorspelt dat als de insecten niet meer de bloemen bestuiven we alleen 'onkruidsoorten' overhouden. Alleen nog een paar super sterke planten en dieren blijven over en die ga je overal terugzien: ratten, duiven, paardenbloemen. Het verdwijnen van insecten zet een kettingreactie in gang. En die is nu al merkbaar. Insecten zijn het voornaamste voedsel voor het merendeel van de vogels en van vleermuizen en kikkers. De aantallen vogels nemen nu al af.

We hebben straks over 20 jaar misschien geen zoemende bijen meer, geen tsjirpende krekels, misschien zelfs geen vervelende bromvlieg, maar ook geen vlinders. Straks hebben we alleen nog foto’s van vroeger met bloemenweide of een geluidsopname van langgeleden met een koor van zingende vogels. Afgelopen winter is door IVN Nieuwkoop, de Vlinderstichting en de gemeente een vlinderidylle aangelegd bij de Dennenlaan in Nieuwkoop. Hopelijk kunnen we dit voorjaar nog wel volop genieten van vlinders en de bloemen. We hebben insecten nodig. En het bestrijden van insecten met gif moet echt worden tegengehouden.

Daarom gingen de Natuurspeurders na wat drinken en een koekje een insectenhotel maken van een petfles. Er werden verschillende holle takjes in gedaan waar de insecten zich in kúnnen nestelen en eitjes leggen. Ook werd er een doorzichtig buisje in gedaan langs de kant zodat je de insect kan volgen hoe hij zich in het buisje voortplant. Zo hopen we dat de kinderen van nu ook de schoonheid van insecten gaat waarderen.

Komend schooljaar zijn er weer enkele plekken vrij voor nieuwe kinderen tussen 8-12 jaar. Meld je snel aan via www.ivn-nieuwkoop.nl want vol=vol

insectrenhotel in fles