IVN Nieuwkoop
Landschap
zondag09feb2020

Met touw aan zeis trekken de vrijwilligers het riet uit de vijver

ivn nieuwkoop zeis riet uit het water halen

Maandag 27 januari 2020
Ideaal weer vandaag om in de heemtuin te werken. Wel regen voorspeld, maar er kwam geen spat. En het leuke is, dat het op maandagochtend vrijwel altijd goed weer is. Er werd dan ook hard gewerkt in de heemtuin vandaag. Omdat de gele lissen zich steeds een groter deel van de vijver toe eigenen, werden er vandaag grote pollen uitgetrokken. Zwaar werk, waar Nel, Joke en Vera zich over ontfermden. Ook het riet probeert de vijver te veroveren. En daar werd een stokje voor gestoken door Jan en Jan Willem. Staand in het water werd door Jan een zeis aan een lange stok onder her riet gestoken. Aan de stok was een touw gebonden en daarmee trokken Jan Willem en Jan het riet naar de kant. Het lukte nog niet om al het riet eruit te krijgen, dus volgende week weer verder proberen.
Ondertussen voerde Aise de zware pollen af. Op een andere plek was Cor bezig om elders het riet te maaien. Daar wordt de zeis tegenwoordig vrijwel niet meer voor gebruikt. Het wordt te zwaar voor de ouder wordende vrijwilligers. Gelukkig hebben we inmiddels een bosmaaier. Wel lawaai, maar
wel een stuk lichter werk dan met de zeis. Zo is de heemtuin straks klaar voor de lente. Of is die er al? Kijk, de sneeuwklokjes bloeien al en vandaag ook al de eerste boerencrocusjes. Komt het zien: de lente is in aantocht!
Guus Domna

natuuronderhoud heemtuin nieuwkoop rietsteken