IVN Nieuwkoop
IVN
maandag13aug2018

Maandagmorgenploeg in de Heemtuin

De maandagochtendploeg


Iedere maandagochtend zijn er een aantal heemtuinwerkers present  in de heemtuin. Na een kopje koffie rond half 10 heeft iedereen zo langzamerhand z’n vaste bezigheden. Stalrenovatie

Cor, al vele jaren actief, ruimt op, wat er op vrijdagavond is blijven liggen, snoeit of zorgt voor schone paden. Rinus komt met z’n mooie bananenfiets helemaal uit Alphen rijden om bij ons te helpen. In eerste instantie waren het de in grote hoeveelheden uitgezaaide hangende zegges, die hij te lijf ging met z’n meegebrachte houweel, nu zijn het de karweien, die zich aandienen. Arie, ook alweer een hele tijd een vaste medewerker, is meestal bezig met het schoon houden van de paden, hoewel er nu wekelijks karrevrachten hoornblad uit de vijver op de kant liggen, die weer richting  parkeerterrein moeten en op de afvalhoop gedeponeerd.( de vrijdagavondploeg vist steeds het zeer overvloedig groeiend hoornblad uit de vijver, opdat er ook nog ruimte overblijft voor andere waterplanten  en het niet helemaal dichtgroeit.)  Ook Aise is vrijwel altijd aanwezig  en natuurlijk Jan en Nel. (Wat moesten we zonder hen) . Nel heeft het meestal druk met de akker: wieden, nieuwe plantjes erin zetten,  oogsten. En Jan is van de klussen. De laatste tijd is er hard gewerkt om het dak van de aanbouw te vernieuwen en volgens mij is het gelukt om het voor de regen klaar te hebben. Stalrenovatie2Daarvoor werd er de laatste maandag, ondanks de hitte  nog heel veel werk verzet. Aise, de laatste tijd de vaste hulp voor Jan, schuurt de planken voor her overstek en als Aise op een andere plek nodig is, wordt Joke gevraagd om planken te schuren. Ja hoor, Joke, onze stalbeheerder en tegenwoordig ook regelmatig op maandagochtend aanwezig, is overal voor in.  

 

Maandagmorgen Heemtuin

En Nel verlaat de tuin en plamuurt en schildert . Ik kijk een ben weer onder de indruk van het geweldige  enthousiasme van al deze mensen om zich in te zetten voor al deze klussen. Mijn klus, de bordjes bij de bloeiende planten, is bijna weer geklaard,  Er bloeit nog maar weinig. Door de  droogte , maar ook doordat het bloeiseizoen alweer bijna voorbij is. Volgende week is er wel weer wat anders te doen. En samen aan de koffie en een plantenpraatje is ook nooit weg.

Guus Domna