IVN Nieuwkoop
IVN
donderdag31mei2018

Ledennieuwsbrief IVN Nieuwkoop

Vaartocht Zonneveer, woensdag 20 juni, 17-19 uur.

U weet het waarschijnlijk wel: elke zomer vaart een bijzondere veerdienst op de Nieuwkoopse Plassen tussen de loswal bij de R.-K. kerk in Noorden en de Hollandse Kade nabij de Meije: het Zonneveer. Deze boot wordt volledig door zonne-energie aangedreven en is fluisterstil.

Het IVN Nieuwkoop werkt samen met het Zonneveer en organiseert elke zomer een aantal tochten met het veer. Niet volgens de normale route, maar rond de Vliet en de Poelkamp in Noorden. Zeker bij rustig weer is het een inspirerende en stille tocht door een prachtig gebied. Vogelliefhebbers kunnen hun hart kunnen ophalen aan een waarneming van Bruine Kiekendief, Buizerd, Purperreiger, Lepelaar, IJsvogel en veel rietvogels. Niet te vergeten ook de vele soorten planten die hier voorkomen, waaronder diverse soorten orchideeën.

Startpunt: de loswal bij de RK kerk in Noorden tegenover café de Klinker, Simon van Capelweg 111, 2431 AE Noorden. U kunt zich aanmelden bij ons secretariaat, E-mailadres: secretariaat@ivn-nieuwkoop.nl 

Het bord met informatie over Zonneveer Nieuwkoop

Op avontuur met Otje de Otter

Op vrijdag 13 april dit jaar hebben alle kinderen van groep 3 van alle basisscholen in Nieuwkoop het boek 'Op avontuur met Otje de Otter' ontvangen. In het boek staan 50 opdrachten buiten in de natuur die de kinderen moeten voltooien voordat ze de basisschool verlaten. Doelstelling van het boek is kinderen stimuleren om naar buiten te gaan en kennis te maken met de natuur in onze gemeente. Het is een mooi, toegankelijk en inspirerend boek. Een aantal IVN'ers heeft meegewerkt aan het boek. Misschien wilt u het ook graag hebben? We kunnen het u zeer aanraden. Het is een mooi cadeau voor uw kinderen, kleinkinderen, buurtkinderen.

U kunt het bestellen via ons secretariaat, E-mailadres: secretariaat@ivn-nieuwkoop.nl  Kosten van het boek bedragen voor IVN leden €10, dat is €5 minder dan de winkelprijs. Na bestelling krijgt u bericht wanneer en waar het boek is af te halen.

Boek voor kinderen om meer te leren over de otter ivn nieuwkoop

Nachtvlindernacht, vrijdag 22 juni, 22:00 uur.

Vlinders staan tegenwoordig in de belangstelling. Terecht, want het zijn opvallende insecten met vaak een prachtige kleuren. Dat zijn de dagvlinders. Minder opvallend, maar zeker niet minder talrijk zijn de nachtvlinders. Sterker nog: er zijn veel meer soorten nachtvlinders dan dagvlinders. Van die groep vlinders weten we eigenlijk niet zo heel veel. Daarom organiseert de landelijke Vlinderstichting elke jaar een nationale nachtvlindernacht om deze vlinders te tellen. Dit jaar is dat nabij de langste dag op vrijdag 22 juni. Dat betekent dat we ook pas laat gaan starten met de telling.

Hoe vangen we nachtvlinders? Ze zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan 800 soorten! Nieuwsgierig geworden? Kom dan bij ons langs, in de heemtuin: Kennedylaan 33a te Nieuwkoop. We maken het gezellig.

Nachtvlinder IVN Nieuwkoop

Werkdagen heemtuin: elke vrijdagavond 19:00 uur.

De heemtuin ligt er heel mooi bij met in het middenstuk een prachtige bloemenweide met boterbloemen, koekoeksbloemen en veel orchideeën en gele ratelaar. Zo'n bloemenweelde ontstaat niet zo maar. Elk jaar in juli gaan we deze weide maaien. Doen we dat niet dan slaan bomen en heesters op en staat er binnen een paar jaar een bos. Zonder al die mooie bloeiende planten.

Kortom: ook in de heemtuin moet gewerkt worden om de tuin in stand te houden. In de periode april tot en met september werken we elke vrijdagavond vanaf 19:00 uur. De paden moeten vrij blijven, de akker moet gewied, het middenstuk gemaaid en zo zijn er nog veel meer karweitjes. Van heel licht werk naar zwaarder. Iedereen werkt naar eigen kunnen en eigen inzicht en iedereen is van harte welkom. In juni werken we op de volgende vrijdagen: 1, 8, 15, 22 en 29 juni, we beginnen rond 19:00 uur. Info: Peter Pieterse, telefoon 0172-576915.

Ingang Heemtuin

Werkdag natuurspeeltuin zaterdag 23 juni  09:00 uur

In de natuurspeeltuin is het volop voorjaar en dat betekent dat alles in groei en bloei komt. En omdat het een speeltuin is voor alle kinderen van Nieuwkoop, moeten we soms iets doen als die groei al te uitbundig is. Kortom: ook in de natuurspeeltuin is altijd werk.

In deze tijd van het jaar willen we graag de paden, de speeltoestellen en het bosplantsoen vrij houden van allerlei soms hoog opgroeiende planten. Dat betekent maaien (zwaar werk) en maaisel afvoeren (licht werk). Elke werkdag beginnen we om 09:00 uur in de Stal met koffie/thee en verdelen we het werk. De pauze is om ongeveer 11:00 uur en als je tijd hebt, kun je om ongeveer 13:00 uur een kop soep nemen. Heb je weinig tijd: ook een uurtje werken rekenen we goed. Je mag ook tijdens de koffiepauze voor de gezelligheid komen.

Vragen of opmerkingen kkunt u direct stellen aan Ben Tersteeg en/of Jaap Verlare, telefoon 0172-408846 (Ben) of 06-54222942 (Jaap).Kinderen in de natuurspeeltuin van IVN NIeuwkoop