IVN Nieuwkoop
Kind & Natuur
maandag24jun2019

IVN Natuurspeurders Bij Boer Bas

De Natuurspeurders uit Nieuwkoop waren uitgenodigd door boer Bas aan de Meije. Vanaf De Stal gingen we naar de boer. Hij liet ons zijn koeien en kalfjes zien. We mochten ze aaien, voeren en hooi geven.


Melk komt uit de koe
Hij vertelde over de kalfjes en de eerste melk die een koe na het kalveren geeft wat dan biest heet. We zagen de kalfjes drinken uit een speenemmer. We hebben de melkrobots bekeken. De koeien gaan zelf naar de robots toe en worden zo gemolken. Elke koe heeft een halsband om, die staat rechtstreeks in verbinding met een computer. Op deze manier krijgt de koe precies de hoeveelheid voer die voor haar uitgerekend is en wordt precies bijgehouden hoeveel melk ze geeft. Tenslotte komt de melk in een gekoelde tank terecht.

natuurspeurders koe biologische melk ivn nieuwkoop de meijeBiologische melk proeven
We hadden intussen dorst gekregen. Iedere Natuurspeurder mocht een bekertje biologische melk proeven. We kregen ook nog een vla-flip. Voor we het wisten was het alweer tijd en moesten we weer terug naar De Stal. We bedankten de boer en boerin voor deze leerzame middag. Deze middag was alweer de laatste van het seizoen.

melk koe ivn natuurspeurders nieuwkoop de meije

ivn natuurspeurders melkmachine nieuwkoop de meije
In september plaats voor nieuwe Natuurspeurders
In september starten we weer met nieuwe activiteiten. Een paar Natuurspeurders waren voor de laatste keer aanwezig. We hebben dus
weer plaats voor nieuwe Natuurspeurders. Wil je ook met ons mee doen?
Neem dan contact met ons op: mariannehoogstad@ziggo.nl