IVN Nieuwkoop
Insecten
woensdag04jul2018

Bijenzwerm verplaatst naar Bijenstal Heemtuin

Op 1 juni verplaatste Yvonne een bijenzwerm. Ze vertelt zelf:

"Ze zijn zo lief dat je ze met blote handen kunt scheppen. Maar als ze in mijn krullen gaan zitten, komen ze er niet meer uit. Niet handig als ik net op een trap sta. Dus gisteravond in het wit deze kleine zwerm uit de appelboom gehaald. Gelukkig zaten ze NAAST de maretak!"

Uitleg bij de video:

Bijen die als zwerm vertrekken, laden eerst hun honingmaag vol. Daardoor kunnen ze zich niet krommen om de angel te gebruiken. Dus steekt een zwerm zelden of nooit. Bijen steken sowieso alleen maar als er echt iets bedreigends is. Zolang je heel rustig beweegt doen ze niets. Maar ja, die krullen.. en stel je voor dat ik schrik en ze laat vallen. Voor mijn eigen gemoedsrust trek ik toch maar een pak aan.

(Pijp aansteken.) Het is een ritueel, een voorbereiding op de ontmoeting met het volk. Het geluid, de geur…  In de pijp zit een speciale kruidentabak, want echte tabak is voor de bijen en de imker niet fijn. Steeds ademen en blazen maakt .. .. de imker rustig! En …. er zit in het gezichtsmasker een gaatje voor de pijp, en met pijp is dat gevuld, ook handig.

(met mand de trap op) De mand heet in imkertaal een kiep. Je zou het ook een vangkorf kunnen noemen. De bijen in de tros bewegen steeds, en houden de koningin in het midden beschermd. Als zij in de kiep valt, zullen alle andere bijen volgen.

(met veer de tros in de kiep laten vallen) De veer is gemaakt van ganzenveren. Ik gebruik ‘m al jaren en er zit een bijenluchtje aan, lekker vertrouwd. Bijen houden niet van pootje lichten, zien liever aankomen wat er gebeurt. Dus wel in de goede richting vegen!

 (inhoud mand wordt aan camera getoond) In de mand bedekt het volk de koningin ook weer, je zult haar niet snel vinden.

(mand op steen wegzetten) Op de steen staat de kiep een uurtje te wachten. Alle nog losvliegende bijen kunnne erbij komen. Bijen kruipen altijd omhoog en naar het donker. Het volkje zit bovenin en wacht op de laatkomers.

(Kiep opdoeken) Als de meeste bijen binnen zijn, wordt de kiep afgesloten met kaasdoek of horrengaas, zodat er nog zuurstof bij kan. Ze gaat nu twee dagen ergens op een stille donkere plek staan rusten. Daarna brengt de imker het volk over naar een nieuwe standplaats.

Heerlijk dat gezoem..

 

Waarom bijen zwermen:

Elk jaar worden nieuwe koninginnen geboren. Bij bijen trekt de moeder uit het huis en neemt de helft van het volk mee. Ze kunnen 5 tot 15 km wegtrekken. Meestal gaan ze in de dichtsbijzijnde horizontale boomtak hangen. Verkenners heben allang geschikte plaatsen onderzocht, maar in de tros gaat het feest beginnen; elke verkenner vertelt hoe goed haar locatie wel niet is. En uiteindelijk beslist het volk wie ze zullen volgen. De koningin vliegt mee. Stel dat de koningin besluit terug te gaan de kast in, of weg te vliegen uit de kiep.. dan volgt het volk. 

Gezond resultaat:

Zwermen is heel gunstig voor de gezondheid van het bijenvolk. Als bijen zwermen, ontstaat een broedpauze van een maand. De jonge koningin is er wel, maar legt nog geen eieren. De varroamijt -  die veel kansen op virus en ziekten bij bijen vergroot – leeft op jonge larven. Als die er niet zijn stort de mijtenpopulatie flink in en kan het bijenvolk de resterende mijten wel aan.