IVN Nieuwkoop
Landschap
Op
zaterdag15dec201809:00

Werkdag 15 dec. Ruimte voor verschillende soorten in Heemtuin

Een goed plan en mooi onderhoud brengt diversiteit

Van tennisbaan tot heemtuin
Al meer dan 35 jaar onderhouden we de heemtuin in Nieuwkoop. Toen we begonnen, stonden sommige bomen er al en die bomen zijn steeds groter geworden. 
Wanneer zo’n boom op de scheiding van een buurtuin staat, moet er soms een drastische keuze gemaakt worden.Voor de heemtuin aangelegd werd, bestond het bloemrijke hooiland uit een viertal tennisbanen. Rondom de tennisbanen was een windsingel met veel inheemse bomen en struiken aangelegd.

Essen zijn enorm geworden
Ook waren er essen aangeplant met de bedoeling om ze tot volwassen bomen te laten uitgroeien. Dat is gelukt. Het zijn enorme bomen geworden. Van de essen zijn er in de loop van de tijd al een aantal weggehaald. Soms op verzoek van buren die zich zorgen maakten over de veiligheid. Soms ook omdat we op zo’n plek de keuze maakte om een andere boom te laten uitgroeien. 
In de vorige winterperiode is er op verzoek van een bewoonster een es omgezaagd die dicht achter haar tuin stond. De bewoonster was bang dat er takken uit de boom zouden breken en in haar tuin terecht komen. Die angst leek ons terecht en de boom is daarna omgezaagd. De takken zijn in de takkenril verwerkt en de stam is grotendeels blijven liggen. Daar mogen allerlei organismen mee aan de slag om hem te verteren.

Dode boomstam is niet dood
Het volledig verteren van zo’n boomstam duurt zeker enige tientallen jaren. Alle voedingsstoffen die in de stam zijn opgeslagen komen door het verteringsproces langzaam weer vrij. Wat voor ons zichtbaar is van de veroorzakers van het verteringsproces zijn vooral de paddenstoelen en allerlei diertjes die van het rottende hout leven. Daar komen dan weer grotere dieren op af zoals vogels, spitsmuizen en egels. Een dode boomstam is dus niet zo dood als het lijkt.


Variatie in begroeiing
Op de open plek die ontstaan is door het omzagen van de boom, komen allerlei nieuwe bomen en struiken tot ontwikkeling. Eerst laten we alles groeien zodat de open ruimte snel weer is opgevuld. Na een aantal jaren halen we een steeds bomen en struiken weg tot er uiteindelijk weer enkele volwassen bomen en struiken over blijven die volledig kunnen uitgroeien. Op deze manier proberen we de begroeiing zo gevarieerd mogelijk te houden. Niet alleen in soortenrijkdom, maar ook in leeftijd.


Es omzagen
Ook deze winter willen we een es omzagen. De boom staat op de grens met een tuin in de Weissenbruchlaan. Samen met de bewoners bespreken we hoe we deze klus gaan aanpakken. Zo’n grote boom omzagen is altijd weer een spannende aangelegenheid en we willen natuurlijk zo veilig mogelijk werken. Ook van deze boom mag de stam in de heemtuin blijven liggen. Een ingrijpende klus, maar wel noodzakelijk. 


De volgende werkdag is op zaterdag 15 december. We beginnen om 9:00 uur met koffie in De Stal. We werken tot ongeveer 13:00 uur.

Algemene informatie

zaterdag 15 december 2018 - 09:00 tot 12:45
Locatie: 
de Heemtuin
Kennedylaan 33a
2421 EM Nieuwkoop
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image