IVN Nieuwkoop
Landschap
Op
zaterdag01dec201809:00

Slootkant wordt op milieuvriendelijke wijze verstevigt voor boeren

De takken van de knotwilgen gaan gebruikt worden voor versteviging van slootkanten.

Wilgen werden eeuwenlang gebruikt voor allerhande doeleinden. Erf afscheidingen, hek - en vlechtwerk, kisten, houtwol, brandhout, houtskool, rijshout enz. Wilgenrijshout werd (en wordt nog steeds) tussen palen gevlochten voor het aanleggen van milieuvriendelijke oevers en niet te vergeten de vele zinkstukken voor dijkaanleg en dijkherstel. Klompendragers beweren dat klompen, die van wilgenhout vervaardigd zijn, een betere kwaliteit leveren dan die van populierenhout. Ze zouden beter tegen water kunnen en meer warmte geven. Sommige gereedschapsstelen werden van wilgenhout gemaakt. Met het looizuur van de bitterwilg werd ook wel leer gelooid. Wilgenbast gebruikte men vroeger tegen reumatiek en jicht. Door op een stukje bast te kauwen kun je pijn verlichten. Daarin zit namelijk salicine, hoofdbestanddeel van aspirine.

Voor al die toepassingen waren heel veel wilgen nodig. In 1930 waren er in Gelderland Zuid-Holland en Brabant 12.000 ha. wilgengriend. Daarnaast heel veel kleinere stukken bij boerderijen en langs spoorwegen. Van de honderdduizenden knotwilgen en klompenbomen in ons land werd het merendeel gebruikt voor van alles en nog wat.

Zaterdag 1 december gaan wij wilgen knotten bij van Smoorenburg in de Noordse Buurt. De takken van de knotwilgen gaan gebruikt worden voor versteviging van slootkanten. Om  de takken gemakkelijker te verwerken gaan wij ze in bossen van ongeveer 25 cm doorsnede maken. Deze bossen worden voor de boer achter een rij paaltjes gedrukt en zo nodig nog enkele bossen er op om een stevige oever te krijgen.

Voor dit doel werden vroeger ook wel wiepen gebruikt. Van wilgentakken van 2 a 3 cm dik werden lange bossen gemaakt door steeds weer takken er bij te binden. Het binden ging met wilgentenen. Als eerste werd de teen aan de dunne kant gedraaid zodat er een lus in gemaakt kon worden. Als de teen om de wiep en door de lus gestoken en aangetrokken was, werd deze aan de dikke kant gedraaid zodat deze om het uitstekende dunne eindje gedraaid kon worden en tussen de teen gestoken. Riet werd bij ons na het sluiken ook vaak met een wilgenteen tot bossen gebonden.

Probeer het zaterdag maar eens. Google voor filmpjes: binden met tenen en wilgen binden

Tot zaterdag 1 december bij van Smoorenburg ingenieur J. Nysinghweg 21 in de Noorse Buurt

Wilgen tenen

Algemene informatie

zaterdag 1 december 2018 - 09:00 tot 12:30
ingenieur J. Nysinghweg 21 in de Noorse Buurt
Locatie: 
ingenieur J. Nysinghweg 21
noordse buurt
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image