IVN Nieuwkoop
Landschap
Op
zaterdag05okt201909:00

Kom knotten in Westveen

flinke zaagklus staat op het programma. Hulp is zeer welkom!

Zoals voorgaande jaren is de eerste werkdag in Westveen bij Van der Horst;.
Wij beginnen met de leilinden voor de boerderij. Door deze in begin oktober te snoeien kan het herfstzonnetje weer naar binnen schijnen en door dat het blad nog aan de bomen zit wordt dit meteen opgeruimd.
Als er tijd en menskracht is kan het opschot van de vorig seizoen omgezaagde bomen in het nesje in de Kromme Mijdrecht weggezaagd worden. Zo ook het opschot van de weggehaalde wilgen naast Griffioen en de wilgen aan de waterkant.
Het merendeel van de knotwilgen langs de Westveensekade zijn vorig jaar geknot. De overigen een jaar eerder. Om weer wat leeftijdverschil in de knotwilgen te krijgen gaan wij “om en om” knotten.
Dat “om en om” knotten heeft volgens kenners nog meer voordelen: doordat de hele rij nooit meer in een jaar kaal gemaakt wordt is de kans groter dat elk jaar wel bloeiende wilgen wilgen zijn. In het derde jaar komt een schietwilg pas goed in bloei. Jammer voor de insecten want dan komt de knotgroep weer langs. Op de voedselrijke klei langs de Kromme Mijdrecht groeien de knotwilgen de pan uit. Daarom knotten wij om de drie jaar. Dus elke wilg bloeit om de drie jaar.
Ook vleermuizen hebben baat bij ”om en om” knotten omdat zij zich orienteren op bosranden en bomenrijen. Als deze “om en om” onderbroken zijn hebben zij daar geen moeite mee.
Het “om en om” knotten heeft ook een veiligheidsvoordeel: bij het knotten is tussen de knotters altijd een knotwilg waar niet gewerkt wordt.
De linden gaan wij snoeien met splinternieuwe snoeischaren die wij van de Groene Motor gekregen hebben. Voor het wilgenknotten hebben wij een set inklapbare snoeizagen.
Ook hebben wij een lange arm takkenschaar waarmee wij wellicht veel gemak zullen hebben.
Als wij geluk hebben draait zaterdag 5 oktober de Westveense molen. Voorlopig moeten wij het even zonder Maarten doen. Totdat zijn been genezen is van de aanvaring met een boomstam zal Jippe de molen bemannen. Jippe zal daardoor wat minder op oliemolen de Bonte Hen te vinden zijn.
Nico Smit kan zeker meer vertellen over de Bonte Hen.

Zien we je 5 oktober en help je mee?
 

Verzamelen bij van der Horst Westveensekade 7 in Woerdense Verlaat

De werkdagen beginnen om negen uur met koffie, om elf uur koffiepauze en om ongeveer één uur soep. Jan Vork

 

 

Algemene informatie

zaterdag 5 oktober 2019 - 09:00 tot 13:15
Aanmelden kan direct bij Jan Vork.
Locatie: 
De Stal
Kennedylaan 33a
2421 EM Nieuwkoop
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image