IVN Nieuwkoop
Bomen & Struiken
Op
zaterdag02mrt201909:00

Knotten in Woerdense Verlaat

De natuur in met uw partner of gezin

Landschapsbeheer 2 maart 2019

Zaterdag 2 maart wordt er nog één maal geknot en daarna is het gebied voor de vogels, insecten, zoogdieren en alle andere organismen die daar leven.

Ondanks het miezerige weer weer is er de vorige werkdag weer heel veel gepresteerd. Het Laantje is weer toegankelijk voor melkauto’s en de grotere landbouwmachines die het akkerland van de buurman gaan bewerken en oogsten. Alle knotwilgen op het landje in de dorpsstraat zijn geknot en met volle tevredenheid is een grote conifeer van het geslacht chamaecyparis bij de grond afgezaagd. 

boomAls klein conifeertje was ie er geplant het gaas dat er ingegroeid was had de boom overleefd maar een waslijn op zo’n twee en een halve meter belemmerde de sapstromen waardoor het boveneind het loodje legde, er gaat niets verloren aan zo’n streekoneigen boom.

Het hout van de chamaecyparissen (yellow cedar) was lange tijd maar mondjesmaat verkrijgbaar. Het werd onder andere voor muziekinstrumenten en meubels gebruikt. Het hout begint nu ook in de mode te komen voor vloeren en gevelbetimmeringen en wordt steeds meer ingevoerd vanuit Noord Amerika.boomDe naam cedar (ceder) heeft niets met de bomen van het cedergeslacht te maken maar met het feit dat in Noord Amerika veel hout van naaldbomen ten onrechte cedar genoemd wordt. De omgezaagde boom is echter nog te klein om er timmerhout van te maken. Ook niet als de boom groter geweest was omdat geen houtzager een boom met ijzer wil zagen.

Zaterdag 2 maart zijn er een aantal klussen te doen op de Westveensekade.
Bij het landje van Alblas een rij knotwilgen knotten.
Een grote es die aan de voet van de dijk terugzetten.
Op het landje de jonge bomen terugzetten.

Tot zaterdag 2 maart
Verzamelen bij van der Horst Westveensekade 7 Woerdense Verlaat
We starten 9.00 met koffie.

Jan Vork
 

Knotten feb 2019

 

.

Algemene informatie

zondag 17 februari 2019 - 21:30