IVN natuur in Amsterdam
Overig
maandag16sep2019

Zaterdag 21 september: World Cleanup Day

Zoveel mogelijk zwerfvuil opruimen: op straat, in het park, van het strand, overal. Onze planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Dat is het doel van World Cleanup Day. Samen met bedrijven, scholen, sportverenigingen, vrienden en familie gaan we aan de slag op zaterdag 21 september.

Zoek op de kaart naar een opruimactie bij jou in de buurt en geef je op. Of organiseer zelf een opruimactie.

88 miljoen kilo afval opgeruimd

In 2018 is op World Cleanup Day wereldwijd 88 miljoen kilo afval opgeruimd. Dat is fantastisch, maar nog lang niet genoeg. We produceren jaarlijks 311 miljoen ton nieuw plastic waarvan 5 miljoen ton in zee terechtkomt. Dat is 5000 miljoen kilo, oftewel 5 miljard kilo! Jouw hulp is dus dubbel en dwars nodig.

Plasticsoep

Plastic is overal: in de oceaan, op het land en in de lucht. Plastic fragmenteert tot kleine deeltjes. Daardoor verandert al ons water in een wereldwijde soep van microplastics. Dieren en plankton zien die plastics aan voor voedsel. Zo dringt het onze voedselketen binnen. De Plastic Soup Foundation strijdt tegen een van de grootste milieurampen van deze tijd. Zij is de initiatiefnemer van World Cleanup Day. Ook voeren zij campagnes en geven onderwijs, zoals in dit lespakket voor groep 4 tot en met 8. Kinderen zijn zeer betrokken bij (de vervuiling van) onze leefomgeving. Vaak leidt zo’n les tot spontane opruimacties!

Foto: © worldcleanupday.nl