IVN natuur in Amsterdam
Biodiversiteit
vrijdag25mei2018

Week van de Invasieve Exoten 15 t/m 24 juni

week van de invasieve exotenInvasieve exoten zijn uitheemse planten, dieren en micro-organismen die al dan niet opzettelijk door menselijk toedoen in een nieuw gebied terechtkomen. Door zich daar te vestigen en te verspreiden kunnen ze op allerlei manieren schadelijk zijn: voor de natuur, het waterbeheer, de land- en tuinbouw, de energievoorziening, de gezondheid of de economie. Het is daarom belangrijk om de introductie zoveel mogelijk te voorkomen, de aanwezigheid van soorten te monitoren en waar nodig maatregelen te nemen om ze te verwijderen.

In Nederland komen vele honderden invasieve exoten voor. Denk bijvoorbeeld aan de rode Amerikaanse rivierkreeft, de Japanse duizendknoop, de halsbandparkiet en de tijgermug.

Van 15 tot en met 24 juni vinden tijdens de Week van de Invasieve Exoten verschillende activiteiten plaats om de bewustwording rond dit thema te verhogen. Die activiteiten kunnen zeer gevarieerd zijn: van een zaklampvis-excursie tot reuzenbalsemien wieden. Draag je eigen steentje bij aan een succesvolle Week van de Invasieve Exoten en bedenk een activiteit!

Lees ook de blog van Marisa Stoffers over de Amerikaanse rivierkreeft.

Foto halsbandparkiet: JeHu68, CC BY 2.0