IVN natuur in Amsterdam
(Zoog)dieren
vrijdag30aug2019

Spinnentelling 7 en 8 september

Met acht ogen loeren ze vanuit een hinderlaag naar de insecten in je tuin. Of ze sluipen met harige poten door je huis en bespringen binnenbeestjes. Dat moeten spinnen zijn! 

Herken die spin met de zoekkaart

Bijna zevenhonderd soorten komen in Nederland voor. Vaak met camouflagepak in bruine en grijze tinten, maar soms opvallend van kleur. Zoals de knalrode voorjaarsvuurspin, het groen kaardertje en de geel-zwart gestreepte wespspin. Op deze zoekkaart kun je de 24 meest voorkomende bestuderen. Sommige ken je vast al, zoals de kruisspin of de huisspin. Maar ook de zebraspin, wolfspin en kameleonspin staan op de kaart.

Tel de spinnen in je tuin (of huis)

Heb je de spinnen in jouw tuin op naam gebracht? Geef ze dan door tijdens de Nationale Spinnentelling op 7 en 8 september 2019. De nazomer is een goede tijd voor spinnen. Zitten ze lekker in de zon in hun web, dan vallen ze behoorlijk op. Maar ga ook eens op zoek naar kleinere spinnetjes, die zich verstoppen tussen bladeren of in een gaatje in de muur. Andere zijn alleen in het donker actief zoals de brugspin of de venstersectorspin. Ze maken een web bij wat licht (raam of lantaarn) en wachten ‘s nachts tot er iets invliegt.

Zo werkt het

  • Ga op zoek naar spinnen in huis en tuin
  • Bepaal welke soorten het zijn met de zoekkaart
  • Geef je telling door op Tuintelling.nl
  • Kom je later een andere soort tegen? Maak dan een nieuwe telling aan

Foto springspin: Pixabay