IVN natuur in Amsterdam
Overig
maandag13nov2017

Petitie Geen btw op bio

Een boodschappentas met biologische voeding lijkt misschien een paar euro's duurder maar eigenlijk klopt dat niet. De productie van biologische voeding bespaart de belastingbetaler aantoonbaar veel geld. ‘Biologische voeding is niet te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop,’ concludeert Volkert Engelsman, directeur van Eosta en onlangs gekozen tot nummer 1 in de Trouw Duurzame top-100. Uit het onderzoeksrapport True Cost of Food, dat hij samen met de FAO heeft laten uitvoeren, blijkt dat de echte prijs van biologische voeding lager is dan gangbare voeding als je de maatschappelijke kosten voor milieu en leefomgeving meerekent. Daarom is het krom dat er belasting zit op biologische producten.  

Ondernemers van biologische speciaalzaken komen in actie om wat krom is recht te zetten. Hun doel: in 100 dagen naar 0%. Ofwel, het kabinet stimuleren in de eerste 100 dagen een slimme keuze te maken en biologische voeding vrij te stellen van btw. Met een petitie willen ze de Tweede Kamer duidelijk maken dat biologische voeding onterecht wordt belast. Het is de taak van de overheid om drinkwaterbronnen, klimaat, biodiversiteit, bodem en gezondheid te beschermen en te behouden voor huidige en toekomstige generaties. De milieuvriendelijke biologische landbouw is daarin een brede en effectieve maatregel en zou volgens hen daarom vrijgesteld moeten worden van btw. 

Betrokken burgers ondertekenen de petitie. Dat kan bij de kassa in de biologische winkel of via de campagnewebsite. Het doel is om minimaal 40.000 handtekeningen op te halen. De petitie met handtekeningen zal begin 2018 aangeboden worden aan de leden van de Tweede Kamer.