IVN natuur in Amsterdam
(Moes)tuinen
donderdag24mei2018

Nationale Tuinweek 9-17 juni / OpenTuinen Weekend 15-17 juni

In 2018 vindt de Nationale Tuinweek, een evenement van de vereniging Groei & Bloei, plaats van 9 tot en met 17 juni.

Tuinieren is hot. In de stedelijke omgeving groeit de belangstelling voor tuinieren. Stedelingen doen op braakliggende terreinen massaal aan guerilla gardening en buurtmoestuinieren. Tegen gevels wordt verticaal getuinierd. De Nationale Tuinweek sluit aan bij deze groeiende belangstelling voor tuinieren en alles wat met groen te maken heeft. Thema’s zijn:

  • Moestuinieren, eten uit eigen tuin.
  • Tegel eruit, plant erin. Het vergroenen van steden en dorpen levert niet alleen een bijdrage aan een grotere biodiversiteit. Meer groen en minder bestrating zorgt ook voor een betere waterberging en voorkomt overbelasting van rioleringen.

Voor alle activiteiten tijdens de Nationale Tuinweek bekijk je de agenda van Groei & Bloei.

OpenTuinen Weekend

Als afsluiting van de Nationale Tuinweek vindt het jaarlijkse OpenTuinen Weekend plaats van 15 tot en met 17 juni. Particulieren en instellingen door heel Nederland openen hun tuinhekken. Zo ontdek je de mooiste groene paradijsjes van Nederland.

In Amsterdam vind je de best bewaarde geheimen achter de statige gevels van de grachtenpanden: grote, schitterend aangelegde tuinen. Oases van rust en groen op slechts een paar meter afstand van alle drukte. Weinig tuinen zijn vrij toegankelijk, maar elk jaar zetten ruim dertig grachtentuinen hun poorten open tijdens het OpenTuinen Weekend, met in Amsterdam dit jaar als thema Tuinontwerpen.

Met een passe-partout kun je gedurende drie dagen alle tuinen één keer bezoeken. De tuinen zijn op die dagen geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Startadressen
Amnesty International, Keizersgracht 177
Cromhouthuis, Herengracht 368
Museum Van Loon, Keizersgracht 672
Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605
Huis Marseille, Keizersgracht 401

Op zaterdag 23 juni viert de Amsterdamse Pijp haar eigen OpenTuinendag De Pijp. Bewoners openen voor de 20e keer hun deuren van 11:00 tot 17:00 uur.

Foto tuin Museum Willet-Holthuysen: Kristina D.C. Hoeppner, CC BY-SA 2.0