IVN natuur in Amsterdam
Vogels
dinsdag10sep2019

Gezenderde zeearenden live te volgen

Vier jonge zeearenden kregen dit jaar een GPS-zender. In een klein rugzakje zit de apparatuur, gevoed door een zonnepaneeltje. Ze hebben er geen last van, het weegt maar 50 gram (zelf wegen ze zon 5 kilo). Elke vijf minuten meet het apparaatje positie, snelheid en hoogte, zodat onderzoekers hun doen en laten precies in kaart kunnen brengen. Dat is nodig om de zeearenden in Nederland beter te kunnen beschermen. Ze zullen zon vier, vijf jaar gevolgd worden, de periode waarin de jonge vogels op zoek gaan naar een eigen leefgebied en een partner.

Vliegroutes live op internet

De gezenderde zeearenden die in de Flevopolder uit het ei kropen, zijn nu na één maand het verst van hun ouderlijk nest: Spijk is naar de monding van de Elbe bij Hamburg gevlogen, zon 300 km. LP is bijna in Bremen, zo’n 200 km van Flevoland. DB en Hellegat bleven dichter bij huis: de eerste is nog steeds in de Biesbosch, de tweede op Tiengemeten in het Haringvliet, ook vlak bij zijn geboortegrond. Op de site van Werkgroep Zeearend Nederland kun je live meekijken

12 broedparen

In 2006 broedde voor het eerst sinds eeuwen een paartje zeearenden in Nederland, in de Oostvaardersplassen. Sindsdien koloniseerden zeearenden stapje voor stapje ons land. Er zijn nu twaalf broedparen; er kropen dit jaar veertien jongen uit het ei. Vier daarvan zijn bovengenoemde Spijk, LP, DB en Hellegat.

Natte gebieden

Een nestelend paar blijft het hele jaar in hetzelfde gebied. De Nederlandse zeearenden wonen in natte gebieden in de Zeeuws-Zuid-Hollandse delta, het IJsselmeergebied en Noord-Nederland. Ze jagen bij het water: op vis, meerkoeten, eenden, ganzen en hazen. Flinke prooien, want ze hebben veel nodig. De zeearend is de grootste roofvogel van Europa met een spanwijdte van meer dan twee meter. Als hij over je heen vliegt, snap je meteen zijn bijnaam: ‘vliegende deur’.

Foto jonge zeearend met GPS-logger op zijn rug: Pepijn Calle, CC BY 4.0