IVN natuur in Amsterdam
Natuur
dinsdag24mei2022

8 juni: Doe mee aan de Wereld Oceanen Dag

Sta jij weleens stil bij wat de oceanen allemaal voor ons doen? Want dat is niet mis! Niet alleen zijn oceanen bijzonder mooi bij zonsondergang maar wist je dat oceanen vol zitten met ingrediënten voor medicijnen, helft van de zuurstof op aarde levert, een onmisbare biodiversiteit heeft , belangrijk zijn voor het reguleren van het klimaat en het voorbestaan van het leven. En het is natuurlijk ook de thuishaven van vele plant- en diersoorten. Genoeg redenen om onze oceanen te koesteren maar toch blijven we er een potje van maken met het vervuilen ervan door o.a. plastic, olie, uitlaatgassen én geluid. De flora en fauna in de oceanen hebben voortdurend te maken met de gevolgen daarvan.

Draagje je steentje bij

Tijd om iets terug te doen, vind je niet? Kwallen en koralen hebben immers net zoveel recht op een toekomst als jij en ik. Doe daarom mee aan de Wereld Oceanen Dag en draag je steentje bij (en hopelijk ook daarna). Hierbij een aantal tips waarmee je vandaag nog aan de slag kunt:

 1. Consuminder én ga op een plastic dieet om je plastic footprint te verminderen en de flora en fauna in de oceanen te beschermen!
  De Plastic Soup Foundation heeft een plastic diet-app die je stap voor stap helpt om je plastic gebruik te verminderen.

 2. Teken de petitie 30 x 30 dat wereldleiders oproept om voor 2030 minimaal 30% van de oceaan te beschermen. En dat is hard nodig!
 3. Als je vis eet kun je het best vis kopen die duurzaam is gevangen. Check de VISwijzer op www.goedevis.nl
 4. Ga eens ploggen of plandelen. Ploggen en plandelen is een combinatie van joggen of wandelen en het Zweedse woord ‘plocka’, wat ‘verzamelen’ betekent. Je gaat daarbij dus joggen of wandelen terwijl je onderweg allerlei afval opruimt en meeneemt.
 5. Schrijf je in voor de negende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2022. In augustus wordt met duizenden vrijwilligers in 30 etappes de héle Noordzeekust opgeruimd.

  Tekst: Janneke Hoogstraaten
  Afbeelding van Steven Weirather via Pixabay