Herfstopruiming in het Amstelpark

ellen hageman blogs18 november 2013
Het is een heerlijke dag als ik het Amstelpark inloop. Nevelig, met af en toe een waterig zonnetje. Echt herfst. Of toch niet? Er zijn wel rood en geel gekleurde bomen te zien, maar je kunt merken dat de winter nadert. Veel bomen zijn al kaal, maar op het brede pad liggen gek genoeg geen bladeren meer. Het is stil, ik zie bijna geen mensen. Wat een rust! Schijn bedriegt. Ineens hoor ik vreemde geluiden. Het klinkt als machines. Elektrische zagen? Als ik links het pad oploop, schrik ik. Er liggen werkelijk stapels en stapels boomstammen en overal liggen takken. Een grijpmachine is juist bezig een boom te verslepen. Twee werkmannen zagen takken van een boomstam. Iets verderop staat een machine waarin al het hout versnipperd wordt. Wat een ravage!

ellen hageman blogsIk loop door het park en zie meer bedrijvigheid van werklui en iets dat me heel nieuwsgierig maakt. Bij het Glazen Huis liggen bergen met dampende houtsnippers. Brandt het hout? Komt het zo heet uit de versnipperaar? En waarom wordt het hout eigenlijk versnipperd? Een hovenier vertelt hoe het zit. De opgestapelde snippers gaan broeien en vervolgens rotten. Dit proces veroorzaakt de smeulende bergen, de biomassa wordt gebruikt om huishoudens te verwarmen. Maar niet al het hout wordt versnipperd. Het hout van de Iep bijvoorbeeld gaat naar de werf naast het park. Daar worden er planken en meubels van gemaakt.

ellen hageman blogsEn dan zie ik waarom het pad zo schoon is! Drie werkmannen zijn druk bezig met harken en scheppen. “Waarom halen jullie de bladeren weg?” vraag ik. “We houden de paden begaanbaar. De bladeren gaan rotten en worden glibberig.” “Maar ze worden ook van het gras gehaald?” vraag ik verbaasd. “Ja, dat doen we omdat anders het gras dood gaat, er kan dan geen licht bijkomen.” Hij werkt al meer dan 40 jaar in het park. “In de jaren 70, toen het Amstelpark werd aangelegd voor de Floriade, zijn er veel boomsoorten geplant die eigenlijk na 15 jaar moeten worden opgeruimd. Dit noemen we wijkers, vanwege het gevaar dat ze omvallen.” Een storm is een mooie manier om van zieke bomen af te komen. Zo ruimt de natuur zelf de zwakke schakels op.

Ellen Hageman

Foto’s: Ellen Hageman

Terug naar Blog Archief