Elke dag een nieuw vogelverhaal

Tekening Kemphaan (c) Marisa Stoffers7 februari 2020
Net als de meeste van mijn lezers houd ik enorm van vogels. Dutch wildlife bestaat niet uit leeuw, luipaard, neushoorn, buffel en olifant, maar uit meeuw, roodstaart, slobeend, merel en fazant. Of je nou in stad of land bent, overal fladderen deze gevederde schepsels der natuur om je heen. Ik schrijf er met liefde over. Bijvoorbeeld in deze blog voor IVN. Maar wat je misschien niet weet, is dat ik ook graag vogels teken. Tekenen was mijn beroep, voor ik ging schrijven, maar het was in het slop geraakt. Een aantal jaar geleden heb ik het nieuw leven ingeblazen. Vogels met hun pracht en variëteit zijn een onuitputtelijke inspiratiebron. Hollandse vogels, exotische vogels, fantasievogels. Buiten, thuis of in Artis, ik krijg er geen genoeg van.

Tekening Kerkuil (c) Marisa StoffersElke dag een tekening
Jaarlijks is er in oktober wereldwijd een teken-challenge: Inktober heet het. Aan de hand van een lijst met 31 woorden zoals ‘legend’, ‘dragon’ of ‘ring’ maak je elke dag een tekening. Die post je op social media, zoals Instagram. Je bent daar met tienduizenden andere tekenaars die de uitdaging aangaan, dit een maand lang vol te houden – wat niet altijd even eenvoudig is. Maar, Inktober is een groot succes. Inmiddels worden er naast de officiële lijst vele alternatieve lijsten aangeboden met thema’s van Amazon Animals tot Botanical Witches. Én, er is een vogellijst, Birdtober heet dat. Voor elke dag van de maand één gevederde vriend om te vereeuwigen op papier. Wat een feest! Nu heb ik twee lijsten om uit te kiezen: de officiële én die met de vogels. Of zal ik ze combineren?

Tekening Kraai (c) Marisa StoffersFantaseren over vogels 
Wat hebben de woorden kraai-rijp, uil-jas, kwartel-geest en kemphaan-wild met elkaar te maken? Eerlijk gezegd niets. Althans… aanvankelijk niet. Maar na wat mijmeren en peinzen, herkauwen en schetsen, rolt er na wat tijd geheid een tekening uit mijn pen. De vogel versmelt met het andere woord tot een nieuw verhaal. De oude man slaat in gedachten zijn vleugels uit. De uil jaagt bij maanlicht op boeven. Een spookje is bang voor de kwarteldemonen. De hardrockkemphaan toont zijn woeste kuif. Op papier ontstaat een verhaal. Het komt naar me toe, omdat het verteld wil worden. Soms schrijf ik het op, soms blijft het bij een enkele tekening. Tekeningen kunnen prima op zichzelf een verhaal vertellen. De slogan van mijn bedrijfje is niet voor niets “kleurrijke teksten en sprekende plaatjes”. 

Tekening Kwartel (c) Marisa StoffersStuur jij jouw vogel+woord-combi in?
Ik werd zo blij van de onverwachte en spannende beelden die de vogel+woord-combinaties bij me opriepen, dat ik dit wil blijven doen, zo tekenen. Vandaar een nieuwe ‘çhallenge’: tussen jou en mij. Samen vertellen we een verhaal.  Hoe het werkt? Stuur me de naam van een vogel, mét daarbij een woord, willekeurig gekozen of niet, dat laat ik aan jou (maar vertel me niet jouw associatie). Ik ga mijmeren en schetsen en maak een tekening. Net zoals de tekeningen in deze blog. Als ik erg veel reacties krijg, maak ik een selectie. Kijk even op mijn Instagram (kan ook als je zelf geen Instagram hebt) welke vogels afgelopen Birdtober al vereeuwigd zijn. Als ik een mooie collectie verzameld heb, beloof ik het wederom hier te tonen.

Marisa Stoffers

Wilt u met Marisa tekenen in de natuur? Dat kan tijdens een tekensafari, bijv op 12 september

Je kunt op de plaatjes klikken voor een grotere weergave in Instagram, of hieronder op de link:
Alinea 1: Kemphaan + wild
Alinea 2: Uil + jas
Alinea 3: Kraai + rijp
Alinea 4: Kwartel + geest

Lees de andere blogs van Marisa Stoffers

Voor alle tekeningen geldt: © Copyright Marisa Stoffers. Alle rechten voorbehouden. Wilt u een afbeelding online of offline verveelvoudigen, kopiëren, publiceren of gebruiken in welke vorm dan ook? Neem dan contact op met Marisa Stoffers, marisa.stoffers@gmail.com.