Bijenpark Geuzenveld

In juni 2015 was ik op bezoek in Bijenpark Geuzenveld. Nóóit geweten dat op een paar minuten afstand van mijn woning een bijenpark verborgen lag. Het park bleek tevens een waar vogelreservaat te zijn, wat bij aankomst al meteen duidelijk hoorbaar was, prachtig.

Bijenpark Geuzenveld, ook een vogelreservaat

Andere wereld

Het betreden van het Bijenpark was alsof we prompt een andere wereld binnenstapten, zo vredig. En het was ook een perfecte dag om het park in volle glorie te zien: de zon scheen volop, de kleuren sprankelden in alle denkbare tinten en de bijen-, vogel- en kikkergeluiden kwamen je met een ideaal zuchtje wind tegemoet.

Prachtige kleuren in Bijenpark Geuzenveld

Bij de kikkervijver

In ben nogal gek op kikkers, dus kon het niet laten om langer dan de bedoeling was, bij de vijver te blijven hangen. Maar ach, ook daar waren de bijen, dus het was 'twee vliegen in één klap'.

Bij de kikkervijver

De groene kikkers in de vijver zorgden voor gezellige taferelen

Ook groene kikkers in Bijenpark Geuzenveld

De imker en zijn bijen

Tijdens de wandeling door het park zag ik - alsof het zo moest zijn - een imker bezig. Imker Hasan Koc was maar wat verheugd met de belangstelling voor zijn geliefde hobby.

Hasan haalde een bijenraam met bijenraat vol bijen uit een bijenkast

Bijenraam met bijenraat vol bijenDe dop waar de imker naar wijst (onderstaande foto), is de cel waar de koningin in zit. Een koningin heet ook wel een moer, waardoor zo'n cel ook wel 'moerdop' genoemd wordt. Imker Hasan vertelde dat de koningin - als de tijd daarvoor rijp is - zélf een opening maakt om eruit te kruipen.

Moerdop, de cel van de KoninginZo'n moerdop heeft wel wat weg van een doppinda

Zo'n moerdop lijkt wel een doppindaIn onderstaande video zie je een andere honingraat, waar je aan het gat ziet, dat de koningin de moerdop al verlaten heeft. Dank aan imker Hasan Koc voor dit onverwachte kijkje dichtbij.

Marjori Hong
Auteur van Natuur met een knipoog

Video

In het bijenpark... met de kikkers!