Amsterdammertjes deel 2

 

Komkommerdief?

De kikkervisjes genieten momenteel weer volop van hun favoriete babyhapje: komkommer. Prompt moest ik denken aan die keer dat er zomaar opeens een schijfje komkommer op het terras lag. 'Welke komkommerdief heeft dit op zijn geweten?!' kon ik alleen maar denken.

Wordt vervolgd...

Schijfje komkommer op de tegels. Watskeburt?

Gezellig tafelen?

Ze komen ongevraagd je tuin in, wanen zich in een 'all you can eat' restaurant en laten je vervolgens met afgekloven stengeltjes achter. Dat kán toch niet?!

Slakken laten hun spoor achterEn als je soms denkt dat je ze met een boze blik de tuin uit kunt kijken... think again. Dat maakt helemaal geen indruk op die gasten, ze blijven gewoon plakken en plukken je kaal (want je gaat toch weer naar het tuincentrum voor vervanging).

Maar het is ook allemaal mijn eigen schuld. De vogels in de tuin halen inmiddels gewoon hun snavel op voor zo'n plakkerige hap. Die willen geen naaktslak op het menu. Die zijn helemaal verpest door die overheerlijke gehakte zonnebloemkernen die ze jaar in, jaar uit van me krijgen. Er rest mij dus niets anders dan zelf maar te gaan rapen, bah!

Resultaat van een rondje naaktslakken rapen

Het goede voorbeeld

Hoewel de spechtenmoeder doorgaans met veel liefde en geduld haar kleintjes voedt, moeten de jongen zich toch ook ooit eens zelf zien te redden. Dit keer werd er dan ook niet gevoerd, maar liet moeder specht alleen maar even zien hoe het moet. De jonge specht (met het rode petje) had even tijd nodig, maar liet uiteindelijk zien dat hij het allemaal heus wel kan.

Klik op de foto voor de VIDEO

Kleintje specht met z'n moeder bij het voederhuisje

Wondere waterwereld 

Toen ik eens enthousiast meedeed met 'waterbeestjes vangen' tijdens een gezellige activiteitenmiddag in natuurspeeltuin De Natureluur, dacht ik heel even in een horror film beland te zijn. Want jémig, wat een engerds! En tegelijkertijd... wat waren ze móói! Mooi van lelijkheid, zoiets. 

Klik op de foto voor de VIDEO

De larve van een libel tijdens 'waterdiertjes vangen'Het bleek hier te gaan om libellenlarven. 

Waterbeestjes vangen in natuurspeeltuin De NatureluurLaatst, tijdens een ledenmiddag in de IVN Natuurtuin, hadden we de mazzel te mogen zien, dat zo'n lelijk eendje toch echt een beeldschone zwaan geworden is. 

Golden girl

Een platbuiklibel is een 'echte libel' en tevens de breedste. Het vrouwtje is goudkleurig en het mannetje is hoofdzakelijk blauw.

Klik op de foto voor de VIDEO

Een prachtige platbuiklibel in de IVN Natuurtuin in Diemen

Kat in 't bakkie

Een blokkie om. Niet lopend, maar op de fiets. Mét IVN mascotte Disney, want zij slaat een stukje fietsen mooi niet over. Met haar pootjes op de fietsmand geniet ze van de wind door haar haren én natuurlijk van de omgeving. Natuurbeleving noemen ze dat!

Klik op de foto voor de VIDEO

Avonturenpoes Disney in de fietsmand en fietsen maar door groen Amsterdam Nieuw-West!

Het groeit en bloeit in de stad

De groene woonboot op weg naar het IVN kantoorOp weg naar het hoofdkantoor van IVN Natuureducatie (naast Hortus Botanicus). Of het nu gaat om een gezellig vergroende woonboot of een prachtige Amerikaanse sering aan huis, het doet wat goeds met je humeur!  

Een prachtig bloeiende Amerikaanse sering op weg naar het IVN hoofdkantoor

Komkommerdief op heterdaad betrapt

Het was een paar dagen lang een mysterie, tótdat...: "Ha, je bent op heterdaad betrapt ekster!"

Ekster heeft schijfje komkommer (voor de kikkervisjes) uit de minivijver gepikt.Met smaak peuzelde de jatteneur het groene hapje op.

Ekster heeft een schijfje komkommer (voor de kikkervisjes) uit de minivijver gepikt.

Marjori Hong
Gefladder.nl